Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ ΜΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΤΑ  ΚΟΛΛΗΤΑ  ΦΑΡΑΓΓΙΑ
                       Του Δακανάλη Μανόλη 
                                Αντιπροέδρου ΕΟΣ Μοιρών
« είναι δυο ψηλές πλευρές που σχεδόν σμίγουν, αφήνοντας στενό
πέρασμα, ενώ στις πλαγιές κρέμονται αγριοσυκιές, πρίνοι και διά-
φορα άλλα δέντρα ως πολυέλαιοι πάνω από τα κεφάλια μας ».
Εβδομήντα και πάνω ορειβάτες βρεθήκαμε στις 20 Νοεμβρίου 2011 στο πανέμορφο χωριό Μούντρος του Ρέθυμνου, με προορισμό να περάσουμε τα εντυπωσιακά παράλληλα φαράγγια «Βελονάδο » και « Κολλητά ».
Το χωριό Μούντρος βρίσκεται σε υψόμετρο 280 μέτρων , είναι κτισμένο στην ρίζα του βουνού μέσα στα δέντρα και διαθέτει πάρα πολλές πηγές. ΄Εχει πολλά βενετσιάνικα κτίσματα ( δικαστήρια, φυλακές, σπίτια ευγενών κ.λ.π.) και βυζαντινές εκκλησίες του 11ου αιώνα.
Το φαράγγι « Βελονάδο» αρχίζει έξω από το χωριό Μούντρος από τον παλαιό οικισμό Νησί. ΄Ενα πανάρχαιο μονοπάτι διασχίζει το φαράγγι που συνδέει από αμνημονεύτων χρόνων τα χωριά Μούντρο και Βελονάδο.
Η βλάστηση μέσα στο φαράγγι ήταν πολύ μεγάλη, ενώ υπάρχει συνεχής ροή κρυστάλλινων νερών στην κοίτη του χειμάρρου, με αποτέλεσμα να καλύπτονται οι όχθες από πλατάνια σε όλος το μήκος του φαραγγιού. Την εποχή αυτή λόγω του Φθινοπώρου τα φύλλα των πλατάνων ήταν χρυσαφένια και προσέδιδαν στο φαράγγι μια ιδιαίτερη ομορφιά. Αμφότερες δε οι πλευρές είναι κατάφυτες από πρίνους, σφεντάμια και άλλα δασικά δέντρα.
Από το χωριό Βελονάδο που βρίσκεται σε υψόμετρο 380 μέτρων μέσα σε ένα γραφικό οροπέδιο με βελανιδιές και καλλιέργειες οδοιπορήσαμε δυτικά σε ένα ασφάλτινο δρόμο ίσαμε την είσοδο του ετέρου φαραγγιού Κολλητά.
Το φαράγγι είναι καταπράσινο με πρίνους και σφεντάμια στις πλαγιές ενώ σε όλη την κοίτη υπάρχουν μεγάλα πλατάνια. Σε πολλά σημεία έχει κάθετες ορθοπλαγιές στις κοιλότητες των οποίων σχηματίζονται μικρά και μεγάλα σπήλαια. Είναι δυο ψηλές πλευρές στα μέσα του φαραγγιού, που σχεδόν σμίγουν αφήνοντας ένα στενό πέρασμα, ενώ στις πλαγιές κρέμονται αγριοσυκιές, πρίνοι και άλλα δέντρα ως πολυέλαιοι πάνω από τα κεφάλια μας. Το σημείο αυτό είναι το ωραιότερο μέρος του φαραγγιού. Το μεγαλύτερο μέρος της πεζοπορίας γίνεται στην κοίτη του χειμάρρου και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, λόγω του ανωμάλου του εδάφους.
Σε μια από τις σπηλιές του φαραγγιού με πολύ μικρή είσοδο έκρυψαν οι απαγωγείς τον Γερμανό υποστράτηγο Καρλ Κράϊπε τον Μάιο του 1944. Την είσοδο του σπηλαίου έκλεισαν με ένα μεγάλο θάμνο και έτσι υπήρχε πλήρης κάλυψη.
Μετά την έξοδο από το πανέμορφο και εντυπωσιακό αυτό φαράγγι, ακολουθήσαμε ένα μονοπάτι μέσα σε παρθένα μακία βλάστηση με ενδιάμεσο σταθμό το χωριό Κάτω Πόρος. Συνεχίσαμε το μονοπάτι και καταλήξαμε στην νεκρόπολη της αρχαίας Λάππας ή στις πέντε παρθένες εξ αιτίας της βυζαντινής εκκλησίας των πέντε παρθένων. Η πορεία στην περιοχή αυτή έχει πολύ ενδιαφέρον, προξένησε τον θαυμασμό όλων μας και κράτησε περίπου πέντε ώρες .
Η αρχαία Λάππα ήταν κτισμένη στην περιοχή της σημερινής Αργυρούπολης και είχε δικό της νόμισμα. Το 330 μ.χ. ανήκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ήταν μια από τις 166 μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Η νεκρόπολη αποτελείται από λαξευμένους ασβεστολιθικούς θαλαμωτούς τάφους, που χρονολογούνται από τον 1ο π.χ. αιώνα ίσαμε τις αρχές του 2ου μ.χ. αιώνα. Το σύνολο της νεκρόπολης παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Ο Απόστολος Τίτος ίδρυσε στην αρχαία Λάππα επισκοπή ή Σαμαρόπολη όπως ονομάστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η οποία ήταν από τις αρχαιότερες στην Κρήτη. Υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη της από το 457.
Η πόλη της αρχαίας Λάππας καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς. ( Πηγές: HELLINIKOVIMA. Bικιπαίδεια ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΕΎΧΟΣ 11 του 2005).
Μοίρες 21 Νοεμβρίου 2011
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ του νότου φύλλο 604 της 29-11-2011


Μούντρος

Φαράγγι Βελονάδο

Φαράγγι Βελονάδο

Δίδυμο φαράγγι

Άποψη δίδυμου φαραγγιού

 Φαράγγι Κάτω Πόρου

Φαράγγι Κάτω Πόρου

Άποψη  φαραγγιού Κάτω Πόρου

Προς αρχαία Λάππα

Πηγή στην αρχαία Λάππα

Νεκρόπολη Λάππας

Μούντρος
Ενημέρωση από τον αρχηγό
Φαράγγι Βελονάδο
Φαράγγι Βελονάδο
Φαράγγι δίδυμο
Γεύμα
Φαράγγι Βελονάδο
Δίδυμο φαράγγι
Σμιλευμένοι τάφοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου