Σελίδες

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

MΑΤΑΛΑ -ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΜΜΟΣ-ΑΛΥΚΕΣ



                                     ΜΑΤΑΛΑ  -  ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΜΜΟΣ
                                                
                                            Δακανάλη Μανόλη Αντιπροέδρου
                                                           ΕΟΣ.Μοιρών
 
       Τα Μάταλα ήταν αρχαία πόλη της Κρήτης και τα ευρήματα  που έχουν έλθει στο φως από τις διάφορες ανασκαφές, είναι  λείψανα Ρωμαϊκής εποχής. ΄Ηταν επίνειο της Φαιστού στη Μινωική εποχή και  της Γόρτυνας στη Ρωμαϊκή. Εδώ ναυάγησαν τα πλοία του Μενελάου (Οδύσσεια γ 293). Ο Δίας κολύμπησε μέχρι την ακτή των Ματάλων με τη μορφή ταύρου, με την Ευρώπη στην πλάτη του και κατέληξε στη Γόρτυνα.
         Στα Μάταλα υπάρχει ο σπηλαιώδης ναός της Παναγίας και στα βενετσιάνικα έγγραφα αναφέρεται  (La Mantona di Matala ), ενώ στην είσοδο υπήρχε η παρακάτω επιγραφή : « Πλύνετε την κεφαλήν και καθαρίσατε τους πόδας και έπειτα εισέλθετε εις τον ιερόν τούτον οίκον»
       Το πρωί  της 30ης Σεπτεμβρίου  2012  τριάντα οκτώ ορειβάτες και ορειβάτισσες του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών, με αρχηγό το Λευτέρη Κουργιεράκη , πήραμε το μονοπάτι νότια των  Ματάλων  με προορισμό τη μαγευτική παραλία τις Κόκκινης ΄Αμμου.  
    Στην απόκρημνη ακτή των Ματάλων υπάρχουν λαξευμένοι τάφοι στον ασβεστόλιθο, που χρησιμοποιήθηκαν ως οικογενειακοί  κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, φαίνεται όμως, ότι κάποτε χρησιμοποιήθηκαν και ως κατοικίες. Οι κλίνες μοιάζουν με τους τάφους των Ετρούσκων, ενώ η διάταξη των τάφων είναι παρόμοια με τα ταφικά συμπλέγματα στην αρχαία Λάππα (Αργυρούπολη) στον Πρινιά, στον ΄Αγιο Θωμά και στα Σιδερόσπηλια στου Ρουφά.  ( Πηγές:  147 ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Αντων. Βασιλάκης. Βικιπαίδια. ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1971 σελ.562 της Νομαρχίας Ηρακλείου ).
   Τα Μάταλα έγιναν γνωστά  μετά το 1965 σε όλο τον κόσμο, εξ αιτίας των χίπις που εγκαταστάθηκαν στις σπηλιές και άρχισε να συγκροτείται η χίπικη κοινότητα. Ζούσαν κοινοβιακά, προέρχονταν από όλα τα κράτη του κόσμου και την Ελλάδα. Μάλιστα όπως έγραφε ο τοπικός τότε τύπος του Ηρακλείου, σχεδίαζαν  διεθνές συνέδριο στα Μάταλα την ΄Ανοιξη του 1970. Πρωτοστάτησε στη δαιμονοποίηση της κοινότητας ο τότε Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Τιμόθεος, επενέβησαν οι αρχές το 1970 και  με επιχείρηση εκκαθάρισης  τους έδιωξαν. 
     Ανεβήκαμε πάνω στο διάσελο και κατηφορίσαμε για την όμορφη παραλία της Κόκκινης ΄Αμμου με τις δαντελωτές ακτές, στην οποία φθάσαμε μετά από είκοσι λεπτά. Λέγεται έτσι, γιατί η άμμος είναι κόκκινη. Υπήρχε άπνοια, ενώ επικρατούσαν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (34-35 βαθμοί κελσίου). Oι παραθεριστές της περιοχής ξένοι και ντόπιοι σε «αδαμιαία» περιβολή απολάμβαναν το μπάνιο τους στην παρθένα  και ήσυχη φύση. 
    Γερμανοί τουρίστες κάθε χρόνο με λάσπη μαγνησίου που προέρχεται από την περιοχή, κατασκευάζουν πάνω σε ένα βράχο διάφορα περίτεχνα ειδύλλια, τα οποία προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
       Αφού απολαύσαμε και εμείς το μπάνιο μας στα καταγάλανα νερά του Νοτίου Κρητικού Πελάγους ανηφορήσαμε και κάναμε το γύρω του ακρωτηρίου που βρίσκεται δυτικά των Ματάλων. ΄Ολη η περιοχή είναι κατάφυτη από σκήνους, κέδρους και διάφορους άλλους θάμνους. Οι ακτές είναι δαντελωτές πολύ άγριες και σε πολλά σημεία υπάρχουν φιόρδ και η θάλασσα εισχωρεί  με μαγευτικούς κολπίσκους στην ξηρά.
      ΄Ολοι ξαποστάσαμε κάτω από τον ίσκιο ενός μεγάλου ασβεστολιθικού  βράχου που μοιάζει με πετρωμένο καράβι. Εντυπωσιακές είναι οι τεχνητές αλυκές σμιλευμένες στους ασβεστολιθικούς βράχους, που χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή εποχή. Πάνω δε στο λόφο τούτο υπήρχε αρχαίο κάστρο, που σε πολλά σημεία φαίνονται τα λείψανα των τειχών.
        Με πρωτοβουλία του Δήμου Φαιστού το έτος 2011 για πρώτη φορά έγινε το καλοκαίρι τριήμερο φεστιβάλ στα Μάταλα για τους χίπις και συνεχίζεται έκτοτε.
       Στις παραλίες των Ματάλων, της Κόκκινης ΄Αμμου και του Κομμού προστατεύεται η θαλάσσια χελώνα. Τα Μάταλα με τον γραφικό όρμο, τις λαξευμένες στους βράχους σπηλιές, σε συνδιασμό με τη σπειρωτή άμμο, αποτελούν μαγνήτη πολυάριθμων τουριστών. Κάθε  χρόνο  δε παίρνει η ακτή γαλάζια σημαία.
       Στο τέλος της πορείας μας φιλοξένησε ο αρχηγός στο σπίτι του  στα Μάταλα και τον ευχαριστούμε πολύ.-
                                                          Μοίρες   1 Οκτωβρίου 2012



Η μικρή μας συναρχηγός

Ανεβαίνοντας  για το διάσελο


Άποψη του όρμου των Ματάλων



Παράγκα στην Κοκκινη ΄Αμμο

Κόκκινη ΄Αμμος

Κόκκινη ΄Αμμος


Ειδύλλια

Σμιλευμένο κριάρι στο βράχο


Ολόκληρη η παρέα

Από ψηλά η Κόκκινη Άμμος

Προς το ακρωτήρι

εξωτικό τοπίο



΄Ενα φιόρδ

Κέδρος



Πετρωμένο καράβι

Φιόρδ ένα από τα πολλά

Στον ίσκιο του πετρωμένου καραβιού

΄Αλλο φιόρδ

Ρωμαϊκές αλυκές


Όρμος των Ματάλων

΄Αποψη της περιοχής




Σπηλιές

Άποψη αρχαιολογικού χώρου


Άποψη σπηλιάς



Από το γεύμα

Ο Γιάννης σε πελάγη ευτυχίας