Σελίδες

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

KΕΔΡΟΣ - ΓΙΟΥΣ ΚΑΜΠΟΣ

31η ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΟΝ ΓΙΟΥ ΚΑΜΠΟ


Του ΔΑΚΑΝΑΛΗ Μανόλη Αντιπροέδρου ΕΟΣ Μοιρών



Γύρω στους τριάντα ορειβάτες του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών βρεθήκαμε το απόγευμα της 10ης Σ/βρίου 2011 στον Γιούς Κάμπο που βρίσκεται στις δυτικές υπώρειες του ΄Ορους Κέδρος, για να συμμετάσχουμε στην 31η Παγκρήτια Ορειβατική Συνάντηση που γίνεται κάθε χρόνο την εποχή αυτή με την ευθύνη ενός ορειβατικού συλλόγου της Κρήτης . Φέτος διοργανωτής και σπιτονοικοκύρης ήταν ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου , που γιόρταζε και τα πεντηκοστά γενέθλια του.
Μετά το καλωσόρισμα με την παραδοσιακή ρακί και τα πιταράκια (καλιτσούνια) επιμεληθήκαμε στο στήσιμο των σκηνών μας, κάτω από το εκκλησάκι του ΄Αη Γιάννη .Στο χώρο της κατασκήνωσης υπάρχει πηγή κοντά στη ρίζα ενός πελώριου πλατάνου, που τρέχει αενάως κρυστάλλινο και παγωμένο νερό. ΄Οσο περνούσε η ώρα σιγά, σιγά δημιουργήθηκε ένα Παγκρήτιο πολύχρωμο ορειβατικό χωριό, που άλλαξε την αίσθηση του τοπίου.
Εθελοντές και εθελόντριες με κίτρινες μπλούζες για να ξεχωρίζουν, μας υποδέχθηκαν στη γραμματεία με εγκάρδιο γέλιο, δίνοντας μας διάφορα αναμνηστικά δώρα και μας ευχόντουσαν καλή διαμονή και διασκέδαση.
Με το λυκόφως σύμφωνα με την παράδοση έγινε η ανταλλαγή χαιρετισμών μεταξύ του προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Ρεθύμνου και των φιλοξενούμενων προέδρων των ορειβατικών της Κρήτης. Ανταλλάχτηκαν δώρα και συζητήθηκαν διάφορα θέματα σχετικά με κακοποιήσεις του περιβάλλοντος από πολίτες με τις ευλογίες των αρχών ή τουλάχιστο με την ανοχή των. Παρουσίασε σχετικό ψήφισμα ο πρόεδρος του Ορειβατικού Αγίου Νικολάου και υπογράφηκε από όλους τους προέδρους των ορειβατικών και τον παριστάμενο δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.
Ακολούθησε πλούσιο δείπνο με κάθε λογής εδέσματα (φασολάδα, κρέας βραστό, πιλάφι, σαλάτα κ.λ.π) που είχαν μαγειρευτεί από τεχνίτη μάγειρα, ενώ το κρασί ήταν καπερνέ άριστης ποιότητας. Γρήγορα μας δημιουργήθηκε εφορία , κέφι και άρχισε ο χορός με τη συνοδεία λύρας και λαούτου χωρίς μεγαφωνικές συσκευές. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις δύο μετά τα μεσάνυχτα, έτσι δεν διαταράχτηκε η φυσική αρμονία μεταξύ ανθρώπων και πανίδας του βουνού.
Το πρωί ξύπνησε ευχάριστα το Παγκρήτιο χωριό, αφού όλη τη νύχτα επικρατούσαν άριστες καιρικές συνθήκες, ενώ το λαμπρό Φεγγάρι βρίσκονταν συνέχεια πάνω από εμάς ως άγρυπνος φρουρός. Μέσα στην πρωινή δροσιά πήραμε το πλούσιο πρωινό μας με ρόφημα από μαλοτήρα του βουνού και διάφορα άλλα εδέσματα.
Τραβερσάραμε όλοι οι ορειβάτες για την κορφή του ΄Ορους Σωρός, ο ένας πίσω από τον άλλο σχηματίζοντας μια τεράστια ελικοειδή κινούμενη γραμμή. Το γεωλογικό υπόστρωμα του βουνού είναι ασβεστολιθικό, με μικρούς θάμνους και φρύγανα  Το οροπέδιο είναι από μαγνήσιο εξ αιτίας του οποίου κρατάει πολλά νερά όλο το χρόνο και έτσι ευνοείται η καλλιέργεια πολλών κηπευτικών και οπωροφόρων δέντρων. Σήμερα που βρισκόμαστε στο Φθινόπωρο τρέχει νερό ο μικρός ποταμός που το διασχίζει Οι ειδικοί λένε, ότι οι πηγές του Σπηλίου τροφοδοτούνται από το νερό του οροπεδίου.
Στην κορφή που φθάσαμε μετά από μιάμιση ώρας ανάβασης ( υψ.1186 μ) συναντήσαμε ένα πολύ μεγάλο σωρό από πέτρες, μέσα στις οποίες βρίσκεται το μικρό πέτρινο εκκλησάκι της μεταμόρφωσης του Χριστού. ΄Όπως μας είχε ενημερώσει το προηγούμενο βράδυ ο παπάς από το Γερακάρι , τις πέτρες αυτές τις είχαν ανεβάσει πολύ παλιά οι κάτοικοι της περιοχής για να κτίσουν μεγάλη εκκλησία και πιθανώς από το σωρό αυτό πήρε το βουνό την ονομασία του. Σε λίγο η κορφή του βουνού γέμισε ορειβάτες από όλη την Κρήτη. Δεν παραλείπω δε να σημειώσω , ότι η θέα από εκεί πάνω ήταν φανταστική.
Πίσω στο χώρο της συνάντησης μας περίμενε ένα πολύ καλό γεύμα με μακαρόνια και βραστό κρέας της περιοχής Κέδρου. ΄Ολοι οι ορειβάτες απόλαυσαν το μενού με μεγάλη βουλιμία.
Κοινή διαπίστωση όλων μας ήταν, ότι η οργάνωση ήταν άψογη πέραν των προσδοκιών μας. Υπήρχε συντονισμός ταχεία εξυπηρέτηση και ο κάθε εθελοντής έδωσε όλο του τον εαυτό για να υπάρξει το αποτέλεσμα αυτό. Θα πρέπει να συγχαρούμε τον πρόεδρο του Ορειβατικού Ρεθύμνου, το διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη, τους εθελοντές, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερακαρίου, τους Σαμαρείτες που είναι πάντα παρόντες και γενικά όλους όσους συνέβαλαν να γίνει η παραπάνω συνάντηση με επιτυχία. Ευχόμαστε να τα εκατοστίσουν πάντα με υγεία και πολλές αναβάσεις.-
Μοίρες 12 Σ/βρίου 2011.

Χώρος εκδήλωσης
Γραμματεία
Κατασκήνωση
Ηπαρέα των Μοιρών
Άϊ Γιώργης
Ο Γιάννης δε χορταίνει το νερό
Κάτω από τον πλάτανο

Κελαρικό στον πλάτανο
Εκδήλωση
Δείπνο
Χωρός
Εθελοντές του ΕΟΣ Ρεθύμνου
Η πορεία για το Μέγα .Όρος
Από την ανάβαση
Σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα
Παλιοί φίλοι
Μια ανάσα πριν την κορφή
Στην κορφή του Μέγα όρους
΄Ολοι στην κορφή
Φράγμα των Ποταμών
Έρωντας ή Δίκταμος
Μοίρασμα φαγητού
Άποψη του Κέδρου