Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΡΑΚΙΝΑΣ ή ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΟΥ


                 ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΙΝΑΣ 
                        ή ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΟΥ
                        Του ορειβάτη  Δακανάλη Μανόλη

        Η τοπική παράδοση της περιοχής αναφέρει ένα μύθο σύμφωνα με τον οποίο, ο Σαραντάπηχος ήταν ένας γίγαντας με 40  πήχες μπόι ως άλλος Τάλως, γιός του Δία. Περνώντας από το βουνό έσκυψε να πιεί κρυστάλλινο νερό  από το ποτάμι. Η μακρά γενειάδα του έσκισε το βουνό στα δυο και δημιουργήθηκε το φαράγγι της Σαρακίνας ή Σαραντάπηχου.
        Το φαράγγι έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρα,  η είσοδος του είναι τρία χιλιόμετρα  από το παραδοσιακό χωριό Μύθος και καταλήγει κάτω από το γραφικό χωριό Μάλες. Στο φαράγγι ρέει ο ποταμός Κρυοπόταμος με σχεδόν αέναη ροή, ο οποίος πηγάζει  από το μοναδικού κάλλους  πευκόδασος του Σελάκανο. Φέτος λόγω της λειψυδρίας σταμάτησε η ροή από τα μέσα του Αυγούστου, όπως με πληροφόρησε ένας ντόπιος κάτοικος, πράγμα πολύ σπάνιο. Το νερό στο πέρασμά του μέσα στο φαράγγι σχηματίζει μικρούς καταρράχτες, οι οποίοι το κοσμούν και σχηματίζουν μικρές λιμνούλες.
         Στην είσοδο του φαραγγιού υπάρχει ένας παλαιός νερόμυλος και έχουν διαμορφώσει το χώρο με προγράμματα. Μόλις διακόσια μέτρα από την είσοδο συναντάμε τις πρώτες πόρτες, γιατί μετά από ένα μικρό πλάτωμα ακολουθούν και δεύτερες πόρτες. Τα τοιχώματα του φαραγγιού και στις δυο περιπτώσεις στενεύουν  πάρα πολύ, το πλάτος κυμαίνεται από 3-10 μέτρα και το ύψος των ορθοπλαγών φτάνει τα 150 μέτρα, οι οποίες κλείνουν  σχεδόν την ορατότητα  προς τον ουρανό και δημιουργούν ένα υπερθέαμα.  Σε δυο σημεία το πέρασμα γίνεται κάτω από βραχώδεις φυσικές γέφυρες και λίγο πιο πάνω βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράχτης του φαραγγιού.
       Tα ορμητικά νερά του ποταμού στο πέρασμά τους τώρα και εκατομμύρια χρόνια διαβρώνουν τα βράχια και σχηματίζονται γλιστερά μέρη. Στα σημεία αυτά έχουν σμιλεύσει τα βράχια και δημιούργησαν σκαλοπάτια, ενώ σε άλλα σημεία έχουν τοποθετήσει σχοινιά και σκάλες για να είναι εύκολη η προσπέλαση των επισκεπτών. Όποτε υπάρχει ροή στο ποτάμι, το περπάτημα γίνεται σε πολλά σημεία μέσα στο νερό, ενώ το χειμώνα δεν περνιέται, διότι η στάθμη του νερού ανεβαίνει ψηλά. Το φαράγγι είναι κάπως βατό, απαιτείται όμως μεγάλη προσοχή ύστερα από βροχή ή όταν υπάρχει υγρασία, γιατί τότε τα βράχια γλιστράνε πάρα πολύ και ο κίνδυνος ατυχήματος είναι υπαρχτός.
       Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν λίγα πλατάνια, δυο μικροί φοίνικες του Θεόφραστου και διάφορα κράταιγος που κρέμονται στα βράχια σαν πολυέλαιοι. Στην έξοδο ομαλοποιείται η μορφολογία του εδάφους και η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι πολύ πλούσια και αποτελείται, από καλάμια, μυρτιές, πεύκα, πρίνους, τρεμιθιές (κράταιγος), λυγαριές, ελιές και άλλα δασικά δέντρα. Διακόσια μέτρα πριν την έξοδο υπήρχε ροή νερού στο ποτάμι. Το φαράγγι είναι πολύ εντυπωσιακό, μαγεύει τον κάθε επισκέπτη και έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.
      Η πορεία στο φαράγγι έγινε μόνο από τον γράφοντα, παρέα με λιγοστούς τουρίστες στις 7 Σεπτεμβρίου 2014, με σκοπό να γνωρίσει αυτό το άγριο και ξακουστό φαράγγι.
     Η όλη πορεία μέσα στο φαράγγι και η επιστροφή πίσω έγινε από χωματόδρομο  και επαρχιακό δρόμο και  κράτησε δυο ώρες.-
                                                

Αρχή Φαραγγιού

Νερόμυλος στην είσοδο


Πρώτο στένεμα

Κλείνει τον ουρανό

Σκαλοπάτια στο βράχο

Από το πρώτο στένεμα

Φοίνικες

Σκαλοπάτια σε βράχο

Δύσκολο πέρασμα

Δεύτερο πέρασμα

Σκαλοπάτια στο βράχο

Μαγεία της φύσης

Άλλο δύσκολο πέρασμα

Από το δεύτερο πέρασμα


Στο μικρό πλάτωμα

Δεύτερο πέρασμα

Σκαλοπάτια στο βράχο

Μεγάλος καταρράχτης


Η σκάλα είναι απαραίτητη

Στο πλάτωμα


Το ποτάμι με ροή και δέντρα