Σελίδες

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ-ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΠΑΛΟΥ

 

                             ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ ΚΑΙ 

                  ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΟΥ

                                              Του Δακανάλη Μανόλη

   Η Φαλάσαρνα βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Κρήτης νότια από τον Μπάλο. Θεωρείται  μια από τις καλύτερες παραλίες με τρικουάζ νερά, την ψιλή καφετί  άμμο και τις αμμοθίνες. Η περιοχή δέχεται πολυάριθμους επισκέπτες, χάρις στις φυσικές ομορφιές της περιοχής. Εμείς πήραμε το μπάνιο μας στη πανέμορφη βόρεια παραλία.

      Η αρχαία Φαλάσαρνα ήταν η δυτικότερη πόλη της Κρήτης, η οποία κατά την Ελληνιστική εποχή (323 πχ Χ 31μχ) ήταν αξιόλογη δύναμη και εξουσίαζε ολόκληρη τη χερσόνησο της Κωρυκίας (Γραμβούσας). Το 184 πχ την κατέλαβε η Κυδωνία.

     Το μικρό κρουαζιερόπλοιο στις 2-8-2020 με έλληνες και ξένους τουρίστες από το λιμάνι του Καστελίου  Κισάμου, σάλπαρε για το μαγευτικό Μπάλο, και έδεσε στον όρμο του ακρωτηρίου Τηγάνι.

      Μπάλος είναι χορός της Κρήτης, αλλά συγχρόνως είναι μια τροπική παραλία  στολίδι της άγριας και άγονης χερσονήσου της Γραμβούσας,  βρίσκεται δε στο βόρειο δυτικό άκρο της Κρήτης. Η χερσόνησος έχει μήκος 12 χιλιόμετρα, μέγιστο πλάτος 4, με την κορφή Γεροσκίνος (υψ762μ) και καταλήγει στο ακρωτήριο Βούξα. Πάνω στο ακρωτήριο  υπάρχουν τα ερείπια της μικρής Ρωμαϊκής πόλης Αγνείου, με ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα και το ξωκλήσι του Αγίου Σώστη. Στην αρχαιότητα η Γραμβούσα ονομάζονταν Κωρυκία.

     Η Λιμνοθάλασσα του Μπάλου σχηματίζεται ανάμεσα στη χερσόνησο της Γραμβούσας, το ακρωτήρι Τηγάνι, την Ήρεμη και την Άγρια Γραμβούσα, δημιουργώντας ένα προστατευτικό κλοιό στη λιμνοθάλασσα. Χαρακτηρίζεται από τα αβαθή νερά, τη λευκή άμμο και τα εξωτικά έντονα γαλαζοπράσινα τουρκουάζ νερά. Λόγω των θρυμματισμένων οστράκων και κοραλλιών, δημιουργείται ένα ροζ χρώμα. Στην ανατολική πλευρά  σχηματίζονται αμμοθίνες στις οποίες φύονται τα φυτά ρείκι.

     Ο Μπάλος είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας και δέχεται χιλιάδες  άτομα  από όλο τον κόσμο, που αγαπούν τη φύση, τη διαφορετικότητα και την περιπέτεια.  Εκεί στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου με τα ζεστά και καθαρά νερά        απολαύσαμε το μπάνιο μας.

      Το πλοίο έβαλε ρότα για τον όρμο της Ήμερης Γραμβούσας  του Αγίου Γεωργίου. Εκεί δίπλα στην άμμο στις 8-1-1968 λόγω θαλασσοταραχής προσάραξε το πλοίο «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» φορτωμένο με τσιμέντα για τη Νότιο Αφρική. Σήμερα το ναυάγιο του πλοίου αποτελεί αξιοθέατο του νησιού.

      Ένας μεγάλος πολυεθνικός αριθμός τουριστών πήρε το ανηφορικό μονοπάτι και ανέβηκε στο φρούριο, το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Το νησί της Ήμερης Γραμβούσας έχει τριγωνικό σχήμα με πλευρές ενός χιλιομέτρου και ύψος 137 μέτρα. Μεταξύ των άλλων κτισμάτων υπάρχει και η αρχιτεκτονικής κατασκευής  εκκλησία της Παναγίας της Κλεφτρίνας.

      Πάνω στον απόκρημνο αυτό βράχο οι Ενετοί έκτισαν το 1579-84 ένα από τα ποιο ισχυρά κάστρα της Κρήτης. Το φρούριο παραμένει στα χέρια των Ενετών μετά το 1669 που κατέλαβαν οι Τούρκοι την Κρήτη μέχρι το 1692, οπότε το κατέλαβαν οι Τούρκοι κατόπιν προδοσίας.

      Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 το φρούριο καταλήφθηκε από τους Κρητικούς και έγινε έδρα της Επαναστατικής Επιτροπής Κρήτης σε ελεύθερο έδαφος. Λόγω έλλειψης τροφίμων οι επαναστάτες άρχισαν τις πειρατείες. Το 1830 παραδόθηκε στους Τούρκους με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου.

     Η επίσκεψη στο φρούριο μας άφησε άριστες εντυπώσεις, παράλληλα η θέα της μαγευτικής λιμνοθάλασσας από ψηλά ήταν μοναδική.

     Η Γραμβούσα έχει συνδεθεί στενά με τις «Κωρύκιες νήσους» του Ομήρου. Αν  ισχύει αυτό, η Ήρεμη Γραμβούσα ήταν το νησί του Αιόλου και της Οδύσσειας.

     Το απόγευμα το πλοίο σήκωσε άγκυρα και έβαλε πλώρη για το λιμάνι του Καστελίου. Όλοι πάνω από το πλοίο αποχαιρετούσαμε το εξωτικό τοπίο του Μπάλου αποκομίζοντας άριστες εντυπώσεις.-

 

Πηγές: Βιβλίο ΒΟΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗ αριθμ.10 του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης σελ 132 και 142.

              ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Θεοχάρη Δετοράκη σελ. 282-284.

              Βικιπαίδεια.

Ακρωτήρι Βούξα- Άγρια Γραμβούσα

Φαλάσαρνα

Φαλάσαρνα

Φαλάσαρνα με την καφετιά άμμο

Φαλάσαρνα 

Παραλία Φαλάσαρνα

Ηλιοβασίλεμα 

Δείπνο στο Κστέλλι

Προς αναχώρηση

Στο πλοίο

Ήμερη Γραμβούσα

Άγρια Γραμβούσα.


Βραχονισίδα

Ήμερη Γραμβούσα

Μπάλος

Λιμνοθάλασσα Μπάλου

Ακρωτήρι Τηγάνι

Ήμερη Γραμβούσα

Στο φρούριο


Είσοδος στο φρούριο

Σκοπιά

Δεξαμενή νερού

Στην κορφή του φρουρίου

Στη σημαία του φρουρίου

Ίσως τούρκικο κτίσμα

Ναός της Παναγίας.

Προσθήκη λεζάντας

Ναυάγιο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1968

Λιμνοθάλασσα και Γεροσκίνος

Ακρωτήριο Βούξα

Μπάλος

Λιμνοθάλασσα του Μπάλου