Σελίδες

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΡΟΔΟΥ





                             Η  ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ  ΤΟΥ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
                                          ΡΟΔΟΥ  ΚΥΡΙΛΛΟΥ

                                           Του Δακανάλη Μανόλη
                                                πρώην Αγρονόμου

      Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν το πρωί της 5ης Ιουνίου 2004 οι αρχές και οι Ροδίτες στο νέο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, που έφθασε στη Ρόδο με το πλοίο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» με τη συνοδεία περίπου 720 Κρητικών , τέτοιες στιγμές είχε να ζήσει η Ρόδος εδώ και πολλά χρόνια .Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του Κλήρου από την Κρήτη, τη Δωδεκάνησο των αιρετών εκπροσώπων αλλά και πλήθος κόσμου που αναφωνούσαν «Αξιος, Άξιος» ενθαρρύνοντας το νέο μητροπολίτη.
     Ανάμεσα τους ήταν ο Μητροπολίτης της Ζιμπάμπουε κ. Θεόδωρος , ο βοηθός επίσκοπος Κνωσού Μακάριος, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος και ο πρωτοσύγκελος του Αγίου Μηνά. Ακόμα από τους αιρετούς το μητροπολίτη συνόδευσαν ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας, ο Νομάρχης Ηρακλείου Δημήτρης Σαρρής, ο Δήμαρχος Ηρακλείου  Γιάννης Κουράκης οι βουλευτές Ηρακλείου, Μανώλης Στρατάκης, Βαγγελιώ Σχοιναράκη, Στέλιος Ματζαπετάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Κώστας Μπαντουβάς. Οι. Δήμαρχοι Αλικαρνασσού Βασ. Σισαμάκης, Γόρτυνας Μιχ. Δαριβιανάκης τόπος καταγωγής του Μητροπολίτη και Τυλίσου Χαλκιαδάκης, ο πρόεδρος των θεολόγων Κρήτης  Κώστας Νεονάκης και άλλοι.
     Αεροπορικώς έφθασαν στη Ρόδο από την Κωνσταντινούπολη για την ενθρόνιση εκτός από τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεόληπτο, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Άνθιμος, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας ο Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και ο έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Θεόκτιστος.
     Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις εκατοντάδες που τον συνόδευσαν, ήταν διακριτική η παρουσία της πατρικής οικογένειας του κ. Κύριλλου, οι γονείς του Γιάννης και Ζουμπουλιά Κογεράκη και τα δύο του αδέρφια.
     Αμέσως μετά τον κατάπλου του πλοίου αποβιβαστήκαμε όλοι εμείς που συνοδεύαμε το Μητροπολίτη και κατευθυνθήκαμε πεζή προς την πλατεία του Αγίου Νικολάου, στην οποία είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί Ροδίτες , ενώ οι δρόμοι ήταν στολισμένοι με μυρτιές και γαρύφαλλα . Στο πλοίο ανέβηκαν ο κ Αριστοτέλης Παυλίδης υπουργός Αιγαίου , ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χαραλ. Κόκκινος,  ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης , ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, ο Αντινομάρχης κ. Στάθης Κονσουρνάς , ο Αντιδήμαρχος Ροδίων κ. Νίκος Χαραλάμπης, ο στρατηγός της 95 Α.Δ.Τ.Ε. Παναγιώτης Κυριακού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρόδου και βέβαια ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου κ. Παίσιος  Αραβαντινός και άλλοι.
      Μόλις αποβιβάστηκε από το πλοίο ο νέος Μητροπολίτης με τους επισήμους, του απέδωσε τιμές η φιλαρμονική του Δήμου Ροδίων, ενώ κορασίδες του λυκείου Ελληνίδων « Εργάνη Αθηνά» με παραδοσιακές Ροδίτικες στολές του προσέφεραν μια ανθοδέσμη. Μοναδική  «παραφωνία» στο πρόγραμμα που είχαν καταρτήσει οι αρχές ήταν η απροσδόκητη βροχή που ανάγκασε το νέο μητροπολίτη και τους επισήμους να μεταβούν στην πλατεία του Αγίου Νικολάου χώρο της τελετής με αυτοκίνητα και όχι πεζή όπως είχε προγραμματιστεί.
    Κατά μήκος της διαδρομής εκατοντάδες πολιτών που ήταν συγκεντρωμένοι δεξιά και αριστερά του δρόμου φώναζαν «΄Αξιος ,΄Αξιος» στο νέο τους μητροπολίτη .
     Ο κ. Κύριλλος λίγο πριν φτάσει στην πλατεία επισκέφθηκε στο σπίτι του τον πρώην μητροπολίτη Ρόδου κ. Απόστολο, από τον οποίο ζήτησε την ευχή του, με αυτή του την πράξη έδειξε στους Ροδίτες το ήθος και την συνέπεια που τον διακρίνει.
     Κατά την άφιξη του στον Άγιο Νικόλαο τον περίμενε το ποίμνιο ο Αρχιερατικός Κλήρος, οι επίσημοι, ο καθολικός Καρδινάλιος (επίσκοπος), ο επικεφαλής των Μουσουλμάνων της Ρόδου, τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Ροδίων, τιμές του απέδωσε Στρατιωτικό Άγημα και η φιλαρμονική της 95 Α.Δ.Τ.Ε. Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος ενδύθηκε τον Αρχιερατικό Μανδύα και κρατώντας την Αρχιερατική Ράβδο προχώρησε προς την εξέδρα , ενώ το ποίμνιο φώναζε «Αξιος, Άξιος»
     O Δήμαρχος Ροδίων από την εξέδρα τον προσφώνησε και είπε: «Τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους του Δ.Σ. Ροδίων και του ευσεβούς Ροδιακού λαού σας καλωσορίζουν στη Ρόδο ‚της οποίας τάχθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να είστε ο νέος ποιμένας. Η Ρόδος παρά τις αντίξοες συνθήκες που γνώρισε στη μακραίωνη ιστορία της ‚παρά τη μακρά προσπάθεια διαφόρων κατά καιρούς κατακτητών της, για τον ανθελληνισμό και τον αποχριστιανισμό της, ουδέποτε απαρνήθηκε την ταυτότητα ‚την εθνικότητά της την πίστη της στην ορθοδοξία ‚ τις διατήρησε πολλές φορές μέσα από αγώνες, θυσίες και αίμα. Η ορθόδοξη πίστη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ροδίων και έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από τους φρικτούς δεσμούς που ενώνουν την εκκλησία των πιστών της με το οικουμενικό Πατριαρχείο, έτσι όπως εκφράστηκε ανά τους αιώνες δια του προσώπου των προκατόχων σας, άξιων ποιμένων ταπεινού και ευσεβούς ποιμνίου . Κατέληξε δε λέγοντας Σεβασμιότατε, η Ρόδος σήμερα έχει διπλή χαρά να υποδέχεται το νέο της πνευματικό πατέρα και να εορτάζει την υποδοχή ενός άξιου, όπως ελπιδοφόρα υποδεικνύει το παρελθόν σας στην Κρήτη ποιμένα . Σας Καλωσορίζω και ελπίζει μετά βεβαιότητας και πίστεως.»
    Απαντώντας ο νέος ο νέος Μητροπολίτης είπε: «Προ τριετίας ακριβώς , πέρασα από την πόλη της Ρόδου σαν ένας από τους χιλιάδες κατ’ έτος επισκέπτες της. Ανύποπτος για τη σημερινή ημέρα περιηγήθηκα τους δρόμους της , προσκύνησα στις εκκλησίες της, ψηλάφισα την ιστορία της κάτω από τη σκιά των μεσαιωνικών κάστρων και πύργων της, μπροστά στα κατάλοιπα της διαχρονικής δημιουργίας των ανθρώπων της. Θαύμασα την ομορφιά της εκτίμησα την σύγχρονη δυναμική της και έφυγα με τις πιο άριστες των εντυπώσεων. Επανέρχομαι σήμερα, υπήκοος στη Βουλή του Θεού και στην εντολή της εκκλησίας , ως ο επίσκοπος της πόλεως και του νησιού όχι για να δώσω και να απέλθω , αλλά για να ταυτιστώ με αυτήν. ‘Ερχομαι στο δικό σας τόπο που γίνεται από σήμερα ο δικός μου τόπος. Η πόλη μου, το νησί μου. Ο χώρος της κοινής μας ζωής και δραστηριότητος, της κοινωνίας μας εν τόπο και χρόνο .       Η σκέψη μου, όλον αυτόν τον καιρό, από την ημέρα της εκλογής μου, ξεπέρασε τις θάλασσες ‚ήταν κοντά σας. Χαίρομαι που αντικρίζω τα πρόσωπά σας ‚που ακούω τους λόγους σας, που βρίσκομαι σήμερα πλέον ανάμεσα στους οικείους μου. Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την αγάπη μου σε όλους. Απευθύνω τον πρώτο χαιρετισμό μου προς τον ευσεβή, ευγενή και φιλοπρόοδο Ροδιακό λαό. Σας σκέπτομαι όλους ‚σας έχω μέσα στην ψυχή μου , είστε ο κλήρος μου ο ενσαρκωτής της διακονίας μου. Μαζί από σήμερα θα προχωρήσουμε από τη σκεπή της μητέρας μας ‚της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας ‚του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, με τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου...»
    Το συγκεντρωμένο πλήθος φώναξε “Αξιος, Άξιος”. Μετά το τέλος της προσφώνησης του νέου Μητροπολίτη κ. Κύριλλου, κατευθύνθηκε η πομπή πεζή προς την Ιερά Μητρόπολη, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος τον έραινε με ροδοπέταλα και μύρο. Εκεί τελέσθηκε η επίσημη δοξολογία και η ακολουθία της ενθρονίσεως.
      Στο τέλος διαβάστηκε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη στο οποίο αναφερόταν ‚ότι ο διορισμός του νέου Μητροπολίτη έγινε μετά την παραίτηση του προκατόχου του κ. Αποστόλου. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί. Όλοι γενικά ευχήθηκαν δύναμη μακροημέρευση και καλή επιτυχία στο έργο του. Ο Υπουργός Αιγαίου κ. Παυλίδης του ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του. Ο περιφερειάρχης κ. Κόκκινος τον διαβεβαίωσε ότι τον περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη και σεβασμό.
     Ο Νομάρχης Ηρακλείου διαβεβαίωσε για την σημαντική πορεία του Μητροπολίτη. Την πνευματική του ολοκλήρωση και την προσφορά του στο λαό και εξέφρασε τη θλίψη του που τον χάνουμε από την Κρήτη έστω και προσωρινά.
      Στην απάντηση που ο νέος Μητροπολίτης, επανέλαβε μαθήματα αγάπης και προσφοράς με τα οποία έρχεται και είπε, ότι θα τηρεί σιγή, ενώ εξέφρασε και τον σεβασμό του προς τον προκάτοχo του κ. Απόστολο.
     Μετά το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησε δεξίωση για τον κόσμο και στη συνέχεια παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμή του Μητροπολίτη Ρόδου.
     Η προσέλευση των Ροδίων κατά κοινή ομολογία υπήρξε μικρή. Υπήρχε όμως μια δυσαρέσκεια κατά των επιλογών του Οικονομικού Πατριαρχείου για τις αποφάσεις του και όχι προς το πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη. Οι ίδιοι οι Ροδίτες τρέφουν σεβασμό προς το πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη, γιατί διαπιστώνουν, ότι είναι ταπεινός σεμνός και ανθρώπινος. Η δυσαρέσκεια δημιουργήθηκε διότι δεν επέλεξαν τον πρωτοσύγκελο της Ρόδου που τον θεωρούν δικό της άνθρωπο. Ο τοπικός τύπος την επόμενη ημέρα αφιέρωσε στις σελίδες του κολακευτικά σχόλια για το νέο τους ιεράρχη και ήδη άρχισε να κερδίζει τους Ροδίτες.
    Το βράδυ στην αυλή του ναϋδρείου της Αγίας Ειρήνης Πανεπιστημίου Αιγαίου Ρόδου έγινε τελετή αδελφοποίησης της ‘Ενωσης Πολυτέκνων Νομού Δωδεκανήσου με τους συλλόγους πολυτέκνων Ηρακλείου και Ιεράπετρας Κρήτης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο νέος Μητροπολίτης και πλήθος κόσμου. Ακολούθησε πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα, τραγούδια από τη χορωδία του Δήμου Ιαλυσού και προσφέρθηκε πλούσιος επίσημος μπουφές.
    Όλοι εμείς οι Κρητικοί που δια της παρουσίας μας συνοδεύσαμε τιμήσαμε και στηρίξαμε το νέο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, μετά το τέλος της Βυζαντινής αυτής τελετής, αποδράσαμε με τα αυτοκίνητα μας σε όλες τις γωνιές της Ρόδου, παντού έβλεπες αυτοκίνητα από την Κρήτη.
     Απολαύσαμε για δύο μέρες περίπου τα αξιοθέατα της πόλης τα πανέμορφα δαντελωτά και πεντακάθαρα ακρογιάλια της, τα μαγευτικά πυκνά δάση της, αλλά και τα πανέμορφα πεδινά και ορεινά χωριά της.
    Στο μαγευτικό νησί του Ηλίου υπήρξε στην αρχαιότητα  ο κολοσσός της Ρόδου, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου πολιτισμού που στέκονταν πάνω από το στόμιο του λιμανιού. Εδώ γυρίστηκε η θρυλική χολιγουντιανή υπερπαραγωγή Τα “Κανόνια του Ναβαρόνε” με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν.
      Η μεσαιωνική πόλη είναι μνημείο της παγκόσμιας, πολιτιστικής κληρονομιάς της UNΕSCΟ που περιβάλλεται με τείχη του 13ου και Ι5ου αιώνα. Επισκεφθήκαμε το παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου του τάγματος του Αγίου Ιωάννη με τα εντυπωσιακά μωσαϊκά, τις βυζαντινές και καθολικές εκκλησίες και τη μουσουλμανική βιβλιοθήκη.
     Το Ροδίνι είναι ένα μικρό και καταπράσινο πάρκο. Τις εκατό χουρμαδιές με  τη συστοιχία φοινικόδεντρων που περιβάλλονται από όμορφα κτίρια κοντά στο ενυδρείο.
    Ανεβήκαμε στην Ακρόπολη της Λίνδου το στολίδι της Ρόδου με την πανάρχαια ιστορία και τον τριγωνικό βράχο της ακρόπολης. Επίσης ανεβήκαμε το λόφο της Φιλέρημου με την αρχαία ακρόπολη της Ιαλυσού και το δρόμο του μαρτυρίου.
   Διαβήκαμε την περίφημη κοιλάδα με τις πεταλούδες που την εποχή αυτή απουσίαζαν. Στην ορεινή ενδοχώρα συναντήσαμε τον Έμπωνα ένα όμορφο χωριό κτισμένο στους  πρόποδες του «Ατάβυρου» της υψηλότερης κορφής του νησιού υψόμετρο 1216μ. με κατάφυτες τις πλαγιές από κρασάμπελα από τα οποία παράγουν πρώτης ποιότητας κρασιά.
     Ο Μονόλιθος χωριό που είναι κτισμένο επάνω σε πελώριο ογκόλιθο με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου πάνω στο βράχο με κάστρο εξ’ αιτίας του οποίου πήρε το όνομα το νησί.
      Το τουριστικό Φαλιράκι που βρίσκεται κοντά στη Ρόδο με τα ατελείωτα γλεντοκοπήματα. Οι Επτά πηγές που βρίσκονται σε καταπράσινη τοποθεσία σχηματίζουν λίμνη και καταρράχτη, το δε νερό σε ένα σημείο περνά μέσα από ένα μεγάλο σε μήκος τούνελ. Τι όμως να πρωτοαναφέρουμε και να θυμηθούμε που όλα τα βρήκαμε πανέμορφα και γοητευτικά.
     Έφτασε όμως η ώρα της επιστροφής όλοι μας ήμαστε  μέσα στο πλοίο στα σαλόνια και την τραπεζαρία.  Ξαφνικά βρέθηκε μπροστά μας ο κ. Κύριλλος ο νέος Μητροπολίτης της Ρόδου, για να μας ευχαριστήσει, να μας ευχηθεί καλό ταξίδι και υγεία για την αμέριστη συμπαράσταση μας στην ενθρόνιση του. Έκανε μία προτροπή σε όλους μας, οσάκις επισκεπτόμαστε τη Ρόδο να  πηγαίνουμε στην επισκοπή, η παρουσία μας θα του δίνει δύναμη.
      Το πλοίο σήκωσε άγκυρα και έβαλε ρότα για την Κρήτη. Ο Σεβασμιότατος όμως ήταν ακίνητος στην προβλήτα, με εστραμμένο το βλέμμα του στο πλοίο, να μας αποχαιρετά και να μας ευλογεί, μέχρι που το πλοίο χάθηκε στο σκοτάδι.-

Υποδοχή από τον κλήρο
Ακρόπολη Λίνδου
Παλάτι Μάγιστρου
Τελετή ενθρόνισης
Πλάτι Μάγιστρου
Λίνδος
Τελετή ενθρόνισης
Τελετή ενθρόνισης
Λίνδος ανάγλυφη γαλέρα
Φιλέρημος
Ο σεβασμιώτατος στο καράβι
Ατάβιρος
Λίνδος
Πάνω στο καράβι
Αγωγιάτες για την Ακρόπολη
Αδελφοποίηση πολυτέκνων
Επίσημοι στο καράβι
Προσφωνήσεις στην τελετή
 Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ του νότου φύλλο 230 της Ι5-6-2004
Υποδοχή με παραδοσιακές στολές
Ροδίτισσες
Ροδίτισσες στο λιμάνι
Επίσημοι στο καράβι