Σελίδες

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ

 

                                           ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΙΑ

    Στις 17-7-2023  επιβιβαστήκαμε σε πλοίο για να επισκεφτούμε τα Πριγκηπόννησα. Τα Πριγκιπόννησα είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στη θάλασσα του Μαρμαρά νότια της Κωνσταντινούπολης. Το πρώτο νησί που συναντήσαμε ήταν η Πρώτη, η οποία κατοικείται και στη συνέχεια τη μαγευτική Χάλκη που αποβιβαστήκαμε από το πλοίο. Είναι ένα από τα παλιά θέρετρα του Ελληνισμού, που συναρπάζουν τον κάθε επισκέπτη και ιδιαίτερα τους Έλληνες.  Διατηρεί  πολλά καταστήματα και δέχεται πολύ τουρισμό. Στην ανατολική πλευρά του νησιού είναι η Ναυτική Σχολή της Τουρκίας. Η Χάλκη έχει πληθυσμό  3.000 άτομα

    Προετοιμαζόμασταν να ανέβουμε πάνω στο λόφο, που βρίσκεται η  Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Άνοιξε μια πόρτα και με ρώτησε μια ομογενής κυρία, από πού είμαστε και της είπα από Αθήνα και Κρήτη, ενθουσιάστηκε πάρα πολύ και μου είπε να πηγαίνουμε, γιατί μας έχουν ανάγκη. Τη ρώτησα πόσοι ομογενείς ζουν στη Χάλκη και αν λειτουργεί σχολείο και μου απάντησε. «Είμαστε πολύ λίγοι και δεν έχουμε παιδιά για το σχολείο».

    Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν του Οικουμενικού Πατριαρχείου πάνω  στο λόφο της Ελπίδας με το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος. Το 1971  το Τουρκικό Κράτος με νόμο σταμάτησε τη λειτουργία της Σχολής, γιατί ήταν ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Παρά τις διαμαρτυρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Κλίντον που επισκέφθηκε τη Χάλκη, δεν έφεραν κανένα θετικό αποτέλεσμα μέχρι των ημερών μας. (Πηγές: Βικιπαίδεια Χάλκη).

    Στη συνέχεια το πλοίο μας μετέφερε στην όμορφη Πριγκήπο, που είναι το πιο μεγάλο νησί σε μέγεθος με πληθυσμό 7.385 άτομα. Έχει πολλά εστιατόρια ξενοδοχεία και δέχεται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

   Τα πρικηπόννησα αποτελούνται από  4 μεγάλα νησιά, την Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη, Πρίγκηπος  και 5 μικρότερα, την Πίτα, Νέανδρος, Οξεία, Πλάτη και Αντιρόβυθος.

    Σημαντικό ενδιαφέρω του Ελληνισμού είναι η Μονή Αγίου Γεωργίου στην Πριγκήπο

και της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη, όπου στεγάζεται η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

    Στην Πριγκήπο με τα αιματηρά γεγονότα του 1955 και 1964 οι Τούρκοι με τις απελάσεις  έδιωξαν πολλούς  Έλληνες για την Ελλάδα. Σήμερα οι Έλληνες στα πριγκηπόννησα  είναι 980 και κατανέμονται ως εξής. Στην Πριγκήπο 520, Χάλκη 310, Αντιγόνη 100 και Πρώτη 50.

    Συνέχεια πηγαινοέρχονται καράβια από την Κωνσταντινούπολη στα Πριγκιπόνησα και το αντίστροφο σε μια ώρα.-

Πηγές: Βικιπαίδεια Πριγκιπόνησα και Βικιπαίδεια Πριγκήπο).


Παραλία στην Πριγκήπο.

Πηγαινοέρχονται τα πλοία.

Χάλκη

Χάλκη

τζαμί στην  Πριγκήπο.

Πλατεία της Πριγκήπο

Πλατεία στην Πριγκήπο

Ξενοδοχεία στην Πριγκήπο

Η Χάλκη από τη θάλασσα.

Πριγκήπο

Χάλκη ο λόφος με την Αγία Τριάδα

Χάλκη.

Ο λόφος με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Το μονοπάτι από τη Αγία Τριάδα και απέναντι η Πριγκήπο

Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Διάδρομος της Σχολής

Τα θρανία περιμένουν φοιτητές!!!!

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Θεολογική σχολή Χάλκης

Θεολογική Σχολή Χάλκης

Θεολογική Σχολή Χάλκης

Χάλκη

Χάλκη

Λιμάνι της Χάλκης

Παραλιακός δρόμος Χάλκης


Νήσος Πρώτη


Αγία Σοφία από τον Κεράτιο Κόλπο

Γέφυρα στον Κεράτιο Κόλπο

Τζαμί

Το πλοίο για πριγκηπόνησα.