Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

                                                 Ο Ορειβατικός Μοιρών

                               ΦΑΡΑΓΓΙ    ΤΩΝ   ΝΕΚΡΩΝ

                                               Του  Δακανάλη Μανόλη 
αντιπροέδρου ΕΟΣ   Μοιρών

      Οκτώ ορειβάτες του Ορειβατικού Μοιρών το απόγευμα της 29ης Οκτωβρίου 2011 βρεθήκαμε στην ανατολικότερη γωνιά της Κρήτης, με πρώτο σταθμό μας την επίσκεψη στην Ιερά Μονή Τοπλού. Στη θέα της μονής εντυπωσιαστήκαμε από τον όγκο της με το ψηλό καμπαναριό  και την όλη δομή της, που μοιάζει με κάστρο. ΄Εχει κτιστεί  τον 14ο αιώνα, λεηλατήθηκε το 1530 από τους Ιππότες της Μάλτας, το 1612 καταστράφηκε από ένα μεγάλο σεισμό, ανοικοδομήθηκε  και απέκτησε τη σημερινή της μορφή που είναι φρουριακού τύπου. Για πολλούς αιώνες το κτήριο το δέρνουν οι σφοδροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή,  αλλά οι ρυτίδες του αδηφάγου χρόνου δεν φαίνονται στην αρχιτεκτονική του δομή.
     Τα πρώτα χρόνια ονόμαζαν την μονή «Παναγία η Ακρωτηριανή» και επί Τουρκοκρατίας  ονομάστηκε «Τοπλού» επειδή διέθετε κανόνι (τοπ = μπάλα, βόλι). ΄Εχει   στην κατοχή της χιλιάδες στρέμματα γης και είναι πολύ πλούσιο μοναστήρι. Στο ισόγειο της μονής υπάρχει το μουσείο, στο οποίο φυλάγονται εκκλησιαστικά σκεύη και διάφορα άλλα είδη από την ιστορία της μονής. (Πηγές: Βυζαντινές Μνήμες της Κρήτης Νίκου Ψιλλάκη. Και Βικιπέδια).
       Φαράγγι Νεκρών. Το πρωί από την Κάτω Ζάκρο όπου είχαμε διανυκτερεύσει, ξεκινήσαμε για να διασχίσουμε το Φαράγγι των Νεκρών.  Ακολουθήσαμε δεξιά  από την είσοδο του φαραγγιού ένα παλαιό μονοπάτι, που ίσως συνέδεε τις αρχαίες Μινωικές πόλεις Ίτανο και Ζάκρο. Το έδαφος ήταν πετρώδες σπανό με θυμάρια, αστυβίδες, αγκαραθιές και φρύγανα  ΄Υστερα από μιάμισης ώρας διαδρομής κάναμε αναστροφή και μπήκαμε στο  Φαράγγι των Νεκρών, όπου πεζοπορούσαμε στην κοίτη του, πάνω σε πέτρες και βότσαλα.
      Το φαράγγι έχει μήκος 5,5χιλιόμετρα, αρχίζει έξω από την Πάνω Ζάκρο  και καταλήγει στην Κάτω Ζάκρο. Είναι πάρα πολύ όμορφο σε όλο του το μήκος, όπου δεσπόζουν εντυπωσιακοί σχηματισμοί δεξιά και αριστερά  με μεγάλες κάθετες ορθοπλαγιές, στις κοιλότητες των οποίων υπάρχουν αμέτρητες μικρές σπηλιές. Μέσα στις σπηλιές αυτές ο αρχαιολόγος Βασ. Πλάτων ανακάλυψε τάφους Μινωιτών και διάφορα άλλα ευρήματα. Γι΄αυτό και ονομάστηκε Φαράγγι των Νεκρών.
      Το μονοπάτι περνά κάτω από μεγάλες πικροδάφνες, ψηλά πλατάνια και στο τέλος από δενδροποιημένες λυγαριές, ενώ στα πλάγια κυριαρχούν οι ρίγανες και οι φασκομηλιές. Τα μεγάλα και εντυπωσιακά βράχια που παρατηρούσαμε προσέδιδαν στη φαντασία μας διάφορα μυθικά σχήματα.
      Μετά από  τέσσερις περίπου ώρες ευχάριστης πεζοπορίας φθάσαμε στην Κάτω Ζάκρο έξω από τον αρχαιολογικό χώρο.
      Αρχαιολογικός χώρος Ζάκρου:  Είναι επισκέψιμος και θεωρείται ένα από τα τέσσερα κύρια διοικητικά κέντρα των Μινωιτών (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια) με προστατευόμενο στρατηγικό λιμάνι. Στην πόλη κυριαρχούσε το παλάτι της Ζάκρου που κτίστηκε  το 1900 π.χ. ξανακτίστηκε το 1600 π.χ. και καταστράφηκε το 1450 π.χ. μαζί με τα υπόλοιπα κέντρα  του Μινωικού Πολιτισμού.
      Σπήλαιο Πελεκητών: Ακολουθήσαμε ένα μονοπάτι βορειοανατολικά της Κ.Ζάκρου και ύστερα από μιας ώρας γρήγορης πεζοπορίας φθάσαμε στο σπήλαιο «Πελεκητών». Η ονομασία αυτή προέρχεται από ένα αρχαίο λατομείο, που βρίσκεται κοντά στο σπήλαιο, οι πέτρες του οποίου χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ανακτόρου της Ζάκρου. Επίσης λέγεται και σπήλαιο της «Συκιάς» γιατί στην είσοδο δεξιά υπάρχει μια γέρικη συκιά. Το σπήλαιο  είναι στους πρόποδες του Τραόσταλου κριμένο μέσα στα γυμνά βράχια του άγριου τοπίου της Ζάκρου και  εκατό μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
      Η  είσοδος του σπηλαίου είναι εντυπωσιακή. ΄Εχει  μήκος310 μέτρα και  έκταση 4,5 στρέμματα, ενώ στο τέλος υπάρχει μικρή λιμνούλα. Το μεγάλο μέγεθος του σπηλαίου, ο πλούσιος σταλακτικός και σταλαγμικός διάκοσμος  και οι θεαματικοί ογκόλιθοι κάνουν το σπήλαιο μοναδικό στην  ευρύτερη περιοχή.
      Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το σπήλαιο ήταν κοίτη παλαιού υπόγειου ποταμού, ενώ οι ανασκαφές που έγιναν αναφέρουν ίχνη  κατοίκησης από τη νεολιθική εποχή.
       Βάϊ: Το λιόγερμα βρεθήκαμε στο μαγευτικό φοινικόδασος του Βάϊ. Η ονομασία προέρχεται  από την Ελληνική λέξη «βάγια» όνομα για τα φοινικόδεντρα. Πρώτος έχει καταγράψει τους φοίνικες στην Κρήτη ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος (372 -287 π.χ.).  Είναι ενδημικό της Κρήτης προτιμούν υγρά μέρη, φθάνουν 10-12μέτρα ύψος και ζουν περίπου 100 χρόνια.
      Το φοινικόδασος του Βάϊ είναι περίπου 200 στρέμματα  στο μεγαλύτερο μέρος απάτητο λόγω της πυκνότητας, καθώς οι φοίνικες σχηματίζουν άγριες λόχμες και δύσβατα περάσματα. Καταλήγει δε σε μια  δηλιακή αμμουδιά - εξωτική παραλία,   που το καλοκαίρι δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο και έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό.
      Όλοι μας μείναμε ευχαριστημένοι, γιατί για πρώτη φορά γνωρίσαμε άγνωστα τοπία, φαράγγια και σπήλαια. Η εμπειρία  που αποκτήσαμε ήταν πολύ μεγάλη.-
                                                                                                                              
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ του νότου φύλλο 601 της 8-11-2011.
Αναρτήθηκε στις 21-1-2012 στο mires46.blogsrot.com.    


Προσθήκη λεζάντας
Μονή Τοπλού
Μονή Τοπλού
Μονή Τοπλού
Μονή Τοπλού
Οι πρώτοι λύχνοι
Φαράγγι Νεκρών
Για το Φαράγγι των Νεκρών
Ξενοδοχείο
Δύσκολο κατέβασμα στο Νεκρών
Κάθοδος στο φαράγγι των Νεκρών
Προσθήκη λεζάντας
Φαράγγι Νεκρών
Άποψη φαραγγιού
Βάδισμα στην κοίτη
Κέντρο του φαραγγιού
Λιμνούλα στο φαράγγι
Σπηλιές στο φαράγγι
Εντυπωσιακοί σχηματισμοί
Έξοδος φαραγγιού
Άποψη φαραγγιού
Προσθήκη λεζάντας
Αρχαιλογικός χώρος Ζάκρου
Προς το σπήλαιο Πελακητών
Προς το σπήλαιο Πελεκητών
Φαράγγι των Νεκρών
Σπήλαιο Πελεκητών
Άποψη Ξενοδοχείου
Τροπικό δάσος Βάι
Η παρέα στους φοίνικες
Πρώτη η Βάσω
Φοίνικες του Θεόφραστου
Κάτω Ζάκρος
Από το Βάϊ
Ηλιοβασίλεμα στο Βάι