Σελίδες

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΒΟΡΙΖΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ



O Oρειβατικός Μοιρών
ΣΤΟ ΒΟΡΙΖΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ
Του Δακανάλη Μανόλη Αντιπροέδρου ΕΟΣ.Μοιρών
Από τα Βορίζα τραβερσάραμε είκοσι ορειβάτες στις 4 Δεκεμβρίου 2011, για να περάσουμε το πανέμορφο και κακοτράχαλο Βοριζανό Φαράγγι.
Στην αρχή της εισόδου του φαραγγιού κυριαρχούν αιωνόβια ελαιόδεντρα με εντυπωσιακούς κορμούς. Τα δέντρα αυτά όπως και πάρα πολλά άλλα ανά την Κρήτη, αποτελούν την πολιτισμική μας κληρονομιά. Γιαυτό πρέπει εμείς να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Δυστυχώς τα δύο τελευταία χρόνια μερικά ελαιόδεντρα έχουν ξεραθεί από άγνωστη αιτία.
Το φαράγγι σε όλη του τη διαδρομή είναι πολύ εντυπωσιακό με κάθετες ορθοπλαγές κατάφυτες από κυπαρίσσια, πεύκα, σφεντάμια και πρίνους. Η μια εναλλαγή διαδέχεται την άλλη και ο ορειβάτης δεν γνωρίζει τι θα συναντήσει στην επόμενη στροφή. Στα σημεία που κυριαρχούν τα σφεντάμια λόγω του Φθινοπώρου υπήρχε μια πανδαισία πράσινων, πορτοκαλί και χρυσαφένιων χρωμάτων.
Σε πάρα πολλά σημεία τα περάσματα είναι πολύ δύσκολα και απαιτείται μεγάλη προσοχή των ορειβατών να μη βρεθούν στο κενό. Οι κλήσεις των πλαγιών του φαραγγιού είναι πάρα πολύ ανηφορικές καθώς και το προσβάσιμο μέρος για τους ορειβάτες, έτσι το ανέβασμα είναι πολύ δύσκολο. Δεν συνιστάται σε πρωτάρηδες και μη πεπειραμένους ορειβάτες, γιατί ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ υψηλός.
Μετά από τρεις ώρες σκληρής ανάβασης φθάσαμε στη θέση « Αμιρά» στα 1300 μέτρα υψόμετρο, όπου υπάρχει πηγή, η οποία όμως έπεσε και αυτή θύμα της ανομβρίας και το νερό έτρεχε λιγότερο από τη ρακί.
   Στις 13 Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί όρμισαν εναντίον των Ανωγείων από Ηράκλειο – Ρέθυμνο και Μεσαρά και τα έκαναν ολοκαύτωμα. Ο Καπετάν Πετρακογιώργης με την ομάδα του είχε πάρει αμυντική διάταξη στη φύση οχυρά θέση της "Μαδαρής" κατά μήκος των απόκρημνων βράχων, για να προστατέψει τα Ανώγεια. Οι αντάρτες απέκρουσαν την εμπροσθοφυλακή των Γερμανών, ακολούθησε επίθεση  ενός λόχου με υποστήριξη πεδινού πυροβολικού, αλλά και αυτή αποκρούστηκε, έτσι οι Γερμανοί υποχώρησαν άτακτα νικημένοι. Στο πεδίο της μάχης άφησαν οι γερμανοί 18 νεκρούς, τον οδηγό τους Ρωμανάκη από τη Γρηγοριά  και αρκετούς τραυματίες, ενώ από τη μεριά των ανταρτών σκοτώθηκε ο αντάρτης Μανωλεσάκης από το Καβούσι Ρεθύμνου.
  Κατά την επιστροφή μας από τη Μαδαρή ολόκληρος ο Ψηλορείτης καλύφθηκε από παχύ στρώμα ομίχλης, έπεσε ψύχος και το τοπίο άλλαξε μορφή. Βαδίζοντας μέσα στο δάσος πήραμε περισσότερο δυτικά και βρεθήκαμε στο μονοπάτι που οδηγεί στα Καμαραϊκό σπήλαιο, όπου καταλήξαμε στο γραφικό χωριό Καμάρες ύστερα από έξι ώρες σκληρής πορείας.-
Μοίρες 4 Δεκεμβρίου 2011
΄Ενα δύσκολο ανέβασμα

Πετρώματα στο φαράγγι

Μανιτάρια

Λουλούδι και βρύα

Ξεκούραση
Στην είσοδο του φαραγγιού
Εντυπωσιακό ελαιόδεντρο
Αιωνόβια ελαιόδεντρα
Άποψη φαραγγιού
Δύσκολο πέρασμα
Εντυπωσιακοί πρίνοι
Φανταστικό τοπίο
Ξεκούραση
Άποψη φαραγγιού από ψηλά
Ένα δύσκολο πέρασμα
Πηγή Αμιρά
Πνδεσία χρωμάτων
Δάσος του φαραγγιού
' Αποψη φαραγγιού
Στα Αμιρά

ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΑΤΣΟΥ


              
                           ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΟΥ  ΠΑΤΣΟΥ                                                     

                                         Του  Δακανάλη Μανόλη
                                      Αντιπροέδρου ΕΟΣ. Μοιρών
              
     « Προχωρούσαμε συνέχεια με την περιέργεια τι ομορφιές και εκπλήξεις  θα συναντήσουμε  στην επόμενη στροφή ».
     Η είσοδος του φαραγγιού του Πατσού με τα μεγάλα βράχια τους πρίνους, τα πλατάνια, τις δάφνες και τα τρεχούμενα νερά προδιαθέτει ευμενώς τον επισκέπτη, για το τι θα συναντήσει.
       Σε λίγη απόσταση μετά την είσοδο υπάρχει ο σπηλαιώδης  ναός του Αγίου Αντωνίου κάτω από μεγάλη βραχοσκεπή, ακλόνητος φρουρός του φαραγγιού. Η πηγή κάτω από την εκκλησία που τρέχει κρυστάλλινα νερά, είναι αφιερωμένη στον «Κραναίο Ερμή» και δροσίζει τον κάθε πεζοπόρο ή επισκέπτη.
       Σε ανασκαφές του 1885-6 ανακαλύφθηκε το «Κραναίον Άντρον», που λατρεύονταν ο Ερμής και ο Πάνας, είναι ένα από τα τέσσερα άντρα της Μινωικής Κρήτης (Ιδαίο, Δικταίο, και Καμαραϊκό).Τα ευρήματα ήταν ένα μικρό αγαλματίδιο του Πάνα, ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια και υπολείμματα οστών ζώων που φανερώνουν, ότι γίνονταν θυσίες. Η λατρεία είναι διαχρονική  από 2400 π.χ. ίσαμε σήμερα, γιατί από τον 4ο  μΧ.  αιώνα έχει μετατραπεί σε χριστιανική.
       Ξεκινήσαμε την πορεία για να κάνουμε διάσχιση του φαραγγιού πάνω από είκοσι ορειβάτες του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών, όλοι ανυπόμονοι να εξερευνήσουμε τούτο το φαράγγι με τις τόσες ομορφιές και εναλλαγές του περιβάλλοντος. Η είσοδος πάντως του φαραγγιού με τα μεγάλα βράχια τους πρίνους, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά προδιαθέτει ευμενώς τον επισκέπτη, για το τι θα συναντήσει.
      Στο φαράγγι συναντήσαμε δύσκολα σημεία προσπέλασης, σμιλευμένους βράχους, ξύλινες σκάλες, σχοινιά για να βοηθούν τους διερχόμενους, αλλά και πολύ στενά περάσματα τα  οποία έκοβαν τη θέα προς τον ουρανό. Όλα αυτά για ένα έμπειρο ορειβάτη δεν αποτελούν πρόβλημα, για ένα όμως αρχάριο προκαλούν δέος και φόβο.
      Προχωρούσαμε συνέχεια με την περιέργεια τι ομορφιές και εκπλήξεις θα συναντήσουμε στην επόμενη στροφή.
       Όλα τα φαράγγια έχουν τις ομορφιές τους, άλλα είναι ιδιαίτερα, άλλα ξερά, άγρια, καταπράσινα, άλλα έχουν ποτάμια και καταρράχτες με πανύψηλα γκρεμνά. Το φαράγγι όμως του Πατσού έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, γιατί έχει από όλα τα παραπάνω, αλλά  και τη δική του ιδιαιτερότητα.
        Είδαμε μια αρμονία μεταξύ των πλατάνων, των πρίνων, των άλλων δένδρων, των κάθετων βράχων που σε πολλά σημεία σχηματίζουν πόρτες, αλλά και της πλούσιας πανίδας. Οι δάφνες μοσχοβολούσαν παντού και ορισμένοι ορειβάτες έδωσαν το χαρακτήρα στο φαράγγι ως « δαφνοστεφανωμένο».
       Φθάσαμε στην έξοδο του φαραγγιού που είναι το τεχνητό φράγμα των Ποταμών και όλοι οι ορειβάτες έμειναν κατενθουσιασμένοι, γιατί  μαγεύτηκαν με αυτά που είδαν, τα οποία ήταν περισσότερα από αυτά που περίμεναν.-
                                                                                   Μοίρες  21-8-2011
                                                                          
       
               
Άγιος Αντώνιος

Εσωτερικό Αγίου Αντωνίου

Άποψη του φαραγγιού

Πηγή Κραναίου Ερμή

Πηγή στην είσοδο του φαραγγιού

Άποψη φαραγγιού

Ξεκούραση στην έξοδο
                                                          



Στην είσοδο του φαραγγιού
Ξύλινη γέφυρα
Δύσκολο πέρασμα
Μαγευτικό τοπίο
Είσοδος φαραγγιού
Προσθήκη λεζάντας
Στενό πέρασμα
Πολλά δύσκολα περάσματα
Μαγευτκό τοπίο