Σελίδες

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΠΕΤΡΑΚΟΓΙΩΡΓΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ

       Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΠΕΤΡΑΚΟΓΙΏΡΓΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ

            Του Δακανάλη Μανόλη του Μιχ. Πρώην Αγρονόμου

     Ο Γιώργης Πετράκης ή Καπετάν Πετρακογιώργης   (1890 έως 14-9-1972) κατάγονταν από το Μαγαρικάρι Ηρακλείου και κατοικούσε στις Μοίρες. Πολέμησε  τους Γερμανούς  κατά την κατάληψη της Κρήτης στις 20-31 Μάιου 1941, ενώ ο γιός του σκοτώθηκε στο Ηράκλειο. Στη συνέχεια δημιούργησε μεγάλη ανταρτική ομάδα στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη.  Έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες μέχρι το 1944 εναντίο των Γερμανών.  Από την άνοιξη του 1944  διαφαίνονταν η κατάρρευση όλων των Γερμανικών μετώπων ανά τον κόσμο και η ήττα ήταν πλέον δεδομένη.  Η αρχή του τέλους ήταν η απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία. Εγκατέλειψαν την Ελλάδα και την άνοιξη του 1945 την Κρήτη. Μέχρι να ενεργοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες και να αποκατασταθεί η έννομη τάξη, ο Πετρακογιώργης ήταν φρούραρχος Ηρακλείου.

    Χρημάτισε Βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου. Μετά το 1949 έγινε βιομήχανος και νοτιοδυτικά των Μοιρών σε απόσταση 500 περίπου μέτρων έκτισε πυρηνελαιουργείο. Λίγο αργότερα δημιούργησε  εργοστάσιο σαπωνοποιίας και παρήγαγε το «Σαπούνι Μοιρών». Τα παραγόμενα προϊόντα πωλούνταν στις αγορές της Κρήτης, Αθηνών και Ιταλίας.  Στη συνέχεια  δημιούργησε τουβλάδικο-κεραμοποιείο και απασχολούσε  συνολικά πάνω από 30 εργάτες σε όλες τις δομές. Η καπνοδόχος του εργοστασίου είχε ύψος 50 μέτρων με σειρήνα, η οποία καθόριζε το ωράριο των εργατών και ακούγονταν  σε πολύ μεγάλη απόσταση.

    Το 1955 αγόρασε μια μεγάλη ηλεκτρογεννήτρια , έφτιαξε δίκτυα και ηλεκτροδότησε τις Μοίρες. Τα έσοδα που εισέπραττε από τους καταναλωτές του ρεύματος και τις πωλήσεις των προϊόντων που παρήγαγε, κάλυπτε τα έξοδα  του εργοστασίου και η επιχειρήσεις του ήταν κερδοφόρες. Αργότερα δημιουργήθηκε η Δ.Ε.Η, η οποία αγόρασε την επιχείρηση ηλεκτροφωτισμού του Πετρακογιώργη σε χαμηλό τίμημα.

    Έκτοτε λόγω οικονομικής δυσπραγίας οι επιχειρήσεις υπολειτουργούσαν και ο Πετρακογιώργης είχε προκηρύξει πλειστηριασμό για πώληση του εργοστασίου.  Λίγες μέρες πριν τον πλειστηριασμό έγινε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών Παπαδόπουλου, Πατακού κλπ στις 21 Απριλίου 1967 και μπλόκαρε τον πλειστηριασμό του εργοστασίου. Η χούντα για κάποιο χρονικό διάστημα είχε τον Καπετάν Πετρακογιώργη  σε περιορισμό  ως αντιφρονούντα και επικίνδυνο για το καθεστώς.

   Το εργοστάσιο περιήλθε στην Αγροτική Τράπεζα λόγω χρεών και αργότερα πουλήθηκε στην  Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσαράς. Ο γράφων θυμάται, ότι κατεδαφίστηκε  από την Ένωση στα μέσα της δεκαετίας 1980-90. Η πλειοψηφία των κατοίκων των Μοιρών αλλά και της ευρύτερης περιοχής ενοχλήθηκε τα μέγιστα για την κατεδάφιση της καπνοδόχου, η οποία  αποτελούσε το σήμα κατατεθέν των Μοιρών.-

Πηγές: MESARA LINE 26-12-2022 Γιώργος Χουστουλάκης. www.anogi.gr Βασίλης Σπαχής.  Ενθυμίσεις του γράφοντα κυρίως στην κατεδάφιση του συγκροτήματος.

Φωτογραφίες έγχρωμες Μανώλης Παχάκης και ασπρόμαυρες από το διαδίκτυο.

Εργοστάσιο

καπετάν Πετρακογιώργης

Ο Πετρακογιώργης με τη σύζυγό του


Εντυπωσιάζει η καπνοδόχος

Ο Καπετάν Πετρακογιώργης Φρούραρχος Ηρακλείου

Σαπούνι Μοιρών-Μεσαράς