Σελίδες

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

ΠΑΡΚΟ - Baum Zect

                                                              ΠΑΡΚΟ Baum Zect

    Τα μεγαλοπρεπή κτίρια που βρίσκονται μέσα σε ένα τεράστιο πάρκο, το οποίο απέχει 50 χιλιόμετρα από το Βερολίνο, τα έκτισε ο Κάρολος Κόπιμαν  (Koopman)  πριν από 100 χρόνια και χρησιμοποιηθήκαν ως σανατόρια για φυματικούς.

    Το σανατόριο Beelitz ήταν  ένα πρότυπο νοσοκομείο για  αρρώστους και εργαζομένους για τη θεραπεία της φυματίωσης για την τότε  εποχή και παραμένει διάσημο ακόμα και σήμερα. Η ευρύτερη περιοχή του πάρκου ανήκε στην πρώην Ανατολική Γερμανία και τα κτίρια είχαν  αφεθεί στη φθορά του αδηφάγου χρόνου. Όπως διαπιστώσαμε έχουν αρχίσει την αναπαλαίωση των λαμπρών αυτών κτιρίων.

     Το πάρκο είναι απέραντο δεν υπάρχει πουθενά ύψωμα και για να το θαυμάσουν οι επισκέπτες, δημιούργησαν ένα υπερυψωμένο ασφαλές σιδερένιο διάδρομο ύψους 40 μέτρων. Από εκεί πάνω δίδεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν το απέραντο πάρκο και τα κτίρια του σανατορίου.

     Τα δέντρα του δάσους είναι φυλλοβόλα αλλά και εξωτικά κωνοφόρα και σήμερα υπάρχουν 65 διαφορετικά είδη. Την άνοιξη και το φθινόπωρο δημιουργείται μια μαγευτική πανδαισία χρωμάτων που εντυπωσιάζει τους πάντες. 

    Το πάρκο δέχεται  πολλές επισκέψεις όλο το χρόνο.

                                                          Επίσκεψη 18-11-2021.

 

























ΒΕΡΟΛΙΝΟ - MERLIN

 

                                                       ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Berlin)

     Το Βερολίνο είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας (κάτοικοι 3.644.826), με μέγιστο υψόμετρο της περιοχής 115 μέτρα και αποτελεί κρατίδιο  της Γερμανικής Ομοσπονδίας.

     Με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου το 1945 και την ήττα της Γερμανίας, οι σύμμαχοι διαίρεσαν  το Βερολίνο σε τέσσερις τομείς. Οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ενώθηκαν και σχημάτισαν το Δυτικό Βερολίνο, το οποίο παρέμεινε ελεύθερη πόλη. Οι  Σοβιετικοί κυριάρχησαν στο Ανατολικό Βερολίνο, που κατείχε το ιστορικό κέντρο της πόλης και έτσι η πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας μεταφέρθηκε στη Βόνη.

    Οι εντάσεις ανάμεσα σε ανατολή και δύση κλιμακώνονταν σταδιακά και οι ανατολικοί οδηγήθηκαν στην κατασκευή του Τείχους του  Βερολίνου μήκους 150 χιλιομέτρων, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1961 και αποτέλεσε την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.

   Το 1989 η λαϊκή πίεση από τους κατοίκους της Ανατολικής Γερμανίας, οδήγησε σε κλιμακούμενες ταραχές και την σταδιακή κατεδάφιση του τείχους του αίσχους στις 22-12-1989. Σήμερα παραμένουν λίγα τμήματα του τείχους ως σημεία Ιστορικής Μνήμης. Στις 3-10-1990 ενώθηκαν οι δύο Γερμανίες και η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Βερολίνο.

     Η Πύλη του Βρανδεμβούργου  είναι στο κέντρο του Βερολίνου κατασκευάστηκε το 1734 και αποτελεί την παλαιότερη πύλη. Οι κίονες είναι Δωρικού ρυθμού, πάνω υπάρχει το άγαλμα της θεάς  Ειρήνης  και επανδρώνει μια Ρωμαϊκή άμαξα. Η πύλη με την πτώση του τείχους άνοιξε ενώνοντας τα δύο τμήματα Δυτικό, Ανατολικό και εκεί έγιναν πάρα πολλές γιορτές, γλέντια και εκδηλώσεις. Τα γκράφιτι που καλύπτουν τα απομεινάρια του τείχους , αποτελούν σύμβολα κοινωνικής προόδου.

     Ο ποταμός Σπρέε διασχίζει την πόλη ο οποίος σε κάποιο σημείο διακλαδώνει και σχηματίζει ένα νησί στο οποίο φιλοξενούνται πέντε μουσεία. Το Βερολίνο έχει πολλά κλασικά κτίρια τα οποία κοσμούν κυρίως κίονες Ιωνικού Ρυθμού.-

                                      Βερολίνο επίσκεψη 16-11-2021.