Σελίδες

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

ΧΑΛΑΣΟΚΕΦΑΛΑ



                          ΧΑΛΑΣΟΚΕΦΑΛΑ (υψ1922μ)    
                     του ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ
                   Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
    Στις 3 Νοεμβρίου 2019 μια μικρή ευέλικτη ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών (11 άτομα) με αρχηγό τον Παυλίδη Αποστόλη, από τη θέση Ποροσώμαρο (υψ1320μ) ανηφορίσαμε για την κορφή της Χαλασοκεφάλας (υψ1922μ) του Ψηλορείτη.
     Η ανάβαση ήταν πολύ δύσκολη, απαιτητική με μεγάλη ανωφέρεια, έλλειψη μονοπατιού, μυτερές, πέτρες και σε πολλά σημεία σαθρό (τσαχαλιάς) έδαφος. Στην αρχή υπάρχουν πρίνοι, σφεντάμια, πεύκα και κυπαρίσσια ενώ μετά το δασόριο, χαμωτοί κέδροι, κεντούκλες (αστράγαλοι και λουτσές (βερβερίς). Κάναμε πολλές αλλά μικρές στάσεις. 
    Λίγο πριν την κορφή ομαλοποιείται κάπως το έδαφος, ενώ κατά μήκος της κορυφογραμμής σχηματίζονται αρκετές δολίνες, οι βοσκοί τις λένε βοθριά.
    Η θέα από την κορφή ήταν θεαματική για αχόρταγο μάτι, που σάρωνε τις  βουνοκορφές του Ψηλορείτη, το οροπέδιο της Νίδας, τον Σκίνακα, τις δασωμένες χαράδρες, το πρινόδασος του Ρούβα, τον κάμπο της Μεσαράς και τα Αστερούσια όρη. Εκεί πάνω ηρεμίσαμε, γίναμε ένα με το βουνό και μην ξεχνάμε, ότι βουνό σημαίνει ελευθερία.
    Στις 17 Ιανουαρίου 1942 ένα γερμανικό αεροπλάνο προερχόμενο από Μάλεμε με προορισμό το Καστέλλι Πεδιάδας, λόγω βλάβης έκανε αναγκαστική προσγείωση στη χιονισμένη νότια πλευρά της Χαλασοκεφάλας λίγο πριν την κορφή.
    Από το τριμελές πλήρωμα σώθηκε μόνο ο πιλότος, ο οποίος ακολούθησε δυτική κατεύθυνση και βρέθηκε στη θέση «Ντούσκα» του Ψηλορείτη. Εκεί τον συνάντησαν πέντε κυνηγοί από τα Ζωνιανά μεταξύ των οποίων ο Αναστάσιος Παρασύρης ή Κάτης. Διαπίστωσαν, ότι έφερε πολύ σοβαρά τραύματα και χρειάζονταν άμεση περίθαλψη. Κυριάρχησαν τα φιλανθρωπικά των αισθήματα παρά το ότι, ήταν εχθρός τον μετέφεραν στα Ζωνιανά στο σπίτι του Προέδρου Γιώργη Παρασύρη ή Αναστογιώργη.
  Ο Προέδρος ειδοποίησε τους γερμανούς μέσω της Χωροφυλακής, οι οποίοι μετέβησαν στα Ζωνιανά. Ο γιατρός του περιποιήθηκε τα τραύματα του, αλλά διαπίστωσε, ότι η κατάσταση της υγείας του αεροπόρου δεν επέτρεπε την άμεση μετακίνηση του και τον άφησαν στο σπίτι του Προέδρου. Μετά παρέλευση ορισμένων ημερών τον μετέφεραν οι γερμανοί στο Νοσοκομείο. Φεύγοντας οι γερμανοί του  πρόσφεραν χρήματα και διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά τα αρνήθηκε. (Πηγές: Γιώργης Καλογεράκης εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ  12-11-2018).

     Κατά μια άλλη εκδοχή το αεροπλάνο Junkers Ju 52 ερχόταν από το μέτωπο της Βόρειας Αφρικής. Έχασε τον προσανατολισμό του και έπεσε στη Χαλασοκεφάλα του Ψηλορείτη. Οι γερμανοί οργάνωσαν ομάδα έρευνας και διάσωσης από το αεροδρόμιο Τυμπακίου, οι οποίοι έφθασαν στο σημείο της πρόσκρουσης μετά από μερικές μέρες.  
  Ο Ψηλορείτης προσφέρεται σε όλους εκείνους που έχουν αγάπη για το βουνό και αναζητούν παρθένα τοπία. Το φυσικό περιβάλλον, οι γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες του βουνού ευνοούν  τις  ορειβατικές και σπηλαιολογικές αναζητήσεις. Δίνεται επομένως η ευκαιρία, να θαυμάσουν οι επισκέπτες τη μεγαλοπρέπεια και τη μαγεία του βουνού.
     Η επιστροφή ήταν εξ ίσου δύσκολη και απαιτούσε μεγάλη προσοχή για την αποφυγή ατυχήματος. Ο καιρός ήταν δροσερός και ευνοούσε την ορειβασία μας.
     Διανύσαμε συνολικά 9.700 χιλιόμετρα και μας πήρε δυόμιση ώρες για την ανάβαση και μιάμιση ώρα για την κατάβαση.-
Κορφή Χαλασοκεφάλας

     
  
Με φόντο το φράγμα Φανερωμένης
Ποροσώμαρο έτοιμοι για ανάβαση.
Η Λίντα έγινε αγρίμι


Βγαίνοντας από το πρινόδασος.
Μικρά ανάσα.
Αγρίμι του βουνού

Ο Νικόλας πρτν την κορφή
Ο αρχηγός μας Αποστόλης Παυλίδης
Αετοί του Ψηλορείτη
Στον κέδρο.
Δολίνη στην κορφή

Πασχαλίτσες στην κορφή

Στην κορφή της Χαλασοκεφάλας

Ο Ψηλορείτης και η Νίδα από άλλη οπτική γωνία.

Από την κατάβαση.




Η Μαύρη κορφή αριστερά η Αλικαντάμ και δεξιά η Χαλασοκεφάλα.

Σφεντάμι σε χρώμα σκουριάς.

Η εξάτμιση του αεροπλάνου (23-5-2004)

Συντρίμμια αεροπλάνου
Το αεροπλάνο Γερμανική φωτογραφία
Γερμανική φωτογραφία

Παυλίδης, Σπυριδάκης, Δακανάλης στα συντρίμμια του αεροπλάνου
23-5-2004.