Σελίδες

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

OXI ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΌ ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ





                                    Όχι στον πόλεμο
                                Από τα Ανώγεια, των Νομαρχών
                                  και των Δημάρχων της Κρήτης

                        Του Δακανάλη Μανόλη, συνταξιούχου Αγρονόμου

        Το όχι στον πόλεμο και να σταματήσει αμέσως αποφάσισαν  οι Νομάρχες και οι δήμαρχοι όλης της Κρήτης από το αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων. Το φώναξαν με ενιαία φωνή από τα Ανώγεια του πολιτισμού και της λεβεντιάς. Από τα Ανώγεια που έχουν υποστεί τρία ολοκαυτώματα από τους κατακτητές, το 1822, το 1867 και το 1944, που έχουν γνωρίσει τις καταστροφές, τις δυστυχίες, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά και όλες τις συνέπειες του πολέμου.
       Η πρωτοβουλία της σύσκεψης ανήκε στον κ. Φασουλά Μύρωνα της αντιπολίτευσης που έγινε αμέσως αποδεκτή από όλο το δημοτικό συμβούλιο Ανωγείων. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν όλοι οι δήμαρχοι της Μεσαράς ή αντιπρόσωποι των.
      Ο Δήμαρχος Ανωγείων Νικόλαος Ξυλούρης στη σύντομη εισήγησή του ζήτησε να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος αυτός, ο οποίος δεν ερμηνεύεται, ούτε και δικαιολογείται.
      Ο κύριος ομιλητής ήταν ο δημοκράτης και αντιστασιακός Μανώλης Γλέζος, ο οποίος επικέντρωσε την ομιλία του στα παρακάτω σημεία. «Δεν πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι στους βομβαρδισμούς αμάχων κατοίκων του Ιράκ, πρέπει να πούμε το όχι. Με τον πόλεμο αυτό παραβιάστηκε κάθε έννοια νομιμότητας, διότι κήρυξαν τον πόλεμο χωρίς καμία έγκριση του ΟΗΕ  Ο πόλεμος έγινε κυρίως για τα πετρέλαια του Ιράκ τα αποθέματα του οποίου είναι για είκοσι χρόνια, αντίθετα με της δύσης που είναι για οκτώ. Η εξόρυξη κοστίζει στη δύση 10 δολάρια  το βαρέλι και στο Ιράκ ένα δολάριο. Να συμμετέχουμε όλοι στις εκδηλώσεις για τον πόλεμο. Στη μάχη της Κρήτης χωρίς καμιά διαταγή συγκροτήθηκαν 600 ομάδες αντίστασης».                       Προσυπέγραψε το ψήφισμα της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.    Διαβάστηκαν κείμενα, ποιήματα και μαντινάδες από διάφορα άτομα των τοπικών αυτοδιοικήσεων και Ανωγειανών .
     Ακολούθησαν Κρητικά τραγούδια από το συγκρότημα του Νικηφόρου Αεράκη με πρώτο το  τραγούδι του ολοκαυτώματος των Ανωγείων το 1944 από τους Γερμανούς.
     Ψηφίστηκε δε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα το οποίο σταλθηκε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο της Κομισιόν και την Ελληνική Κυβέρνηση.

       ΨΗΦΙΣΜΑ  ΤΗΣ  ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ  ΚΑΙ  ΤΟΠΙΚΗΣ               ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ    ΤΗΣ    ΚΡΗΤΗΣ
       “ Σήμερα την 30 Μαρτίου του 2003, όλοι οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης, μετά από πρόσκληση του Δήμου Ανωγείων μαζευτήκαμε στα Ανώγεια για να διαμαρτυρηθούμε και να ενώσουμε τις φωνές μας και να απαιτήσουμε να σταματήσει αυτός ο άδικος πόλεμος.
       Εμείς, οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης, αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς των δικών μας πολέμων, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ιρακινό λαό και τη συμπαράσταση μας στο αναφαίρετο δικαίωμα του για αυτοδιάθεση. Καταδικάζουμε την Ηγεσία των Η.Π.Α. για την αδιάλλακτη εξωτερική της πολιτική και τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις της στο εσωτερικό των άλλων χωρών, καθώς και τους Ευρωπαίους εταίρους μας που είναι υπέρμαχοι αυτής της πολιτικής.
     Σαφώς δεν στηρίζουμε τον  Σαντάμ Χουσεϊν. Είμαστε όμως αντίθετοι στον πόλεμο με ή χωρίς απόφαση του Ο.Η.Ε.
     Στηρίζουμε την προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης , για να σταματήσει ο πόλεμος.
     Δεν θέλουμε καμιά εμπλοκή της χώρας μας σ΄ αυτό τον άδικο πόλεμο.
     Δεν θέλουμε να διευκολύνει η χώρα μας τον πόλεμο αυτό με τις βάσεις των Αμερικανών και ιδιαίτερα της Σούδας.
     Πιστεύουμε ότι η ΕΙΡΗΝΗ μπορεί και πρέπει να είναι μονόδρομος. Κάθε λαός έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει τα αγαθά της ΕΙΡΗΝΗΣ και του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
      Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να εντείνουν τις προσπάθειες τους για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.
    Καλούμε όλους τους Κρητικούς, σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκονται, να συμμετέχουν σε κάθε εκδήλωση που θα γίνει με σκοπό την καταδίκη και το σταμάτημα του πολέμου”.
                            Ανώγεια Κρήτης Μάρτης 2003

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ  φύλλο 471 / 1-4-2003.