Σελίδες

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ

 

          ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ –ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ

     Ένα μικρό γκρουπ 21 ατόμων μαζί με αρχηγό και οδηγό του  τουριστικού πρακτορείου Signature Travel των Αθηνών, φθάσαμε μετά από πολλές ώρες ταξιδιού στο Ελληνικό φυλάκιο του Έβρου. Μετά τον αστυνομικό έλεγχο στο Ελληνικό φυλάκιο  το λεωφορείο πέρασε τη γέφυρα του ποταμού Έβρου, η οποία είναι εξ ίσου μοιρασμένη στα δύο κράτη Ελλάδα και Τουρκία. Ο τούρκος αστυνομικός ήλεγχε την ταυτότητα μας, μια κάμερα μας φωτογράφιζε, έκανε αντιπαραβολή με την φωτογραφία της ταυτότητας και μας κατέγραφε στον υπολογιστή.

   Το λεωφορείο έτρεχε πάνω στην Εγνατία οδό, ενώ  μπροστά μας απλώνονταν μια απέραντη  πεδιάδα στην οποία καλλιεργούνται κυρίως σιτηρά και ήλοι που παράγουν ηλιέλαιο. Η περιοχή αυτή κάποτε ήταν Ελληνική και ονομάζονταν  Ανατολική Θράκη.  

    Πλησιάζοντας στα περίχωρα της πόλης είδαμε αμέτρητους ουρανοξύστες σε όλες τις κατευθύνσεις οι  οποίοι φιλοξενούν  τα  15.462.452 του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης (απογραφή 2020). Φθάσαμε μετά το μεσημέρι στις 16-7-2023 στην πόλη, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις του κόσμου. Είναι κτισμένη πάνω σε επτά λόφους στο στόμιο του Βοσπόρου. Αποτελεί τη γενέτειρα ενός μεγάλου πολιτισμού στο σημείο συνάντησης των δύο ηπείρων. Υπάρχουν έντονα τα σημάδια των ένδοξων χρόνων που έζησε ο Ελληνισμός. Η πόλη ιδρύθηκε πάνω στην αρχαία πόλη Βυζάντιο το 324 μ.Χ και εγκαινιάστηκε στις 11 Μαΐου 330 ως Νέα Ρώμη πρωτεύουσα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Α΄. Επίσης υπήρξε πρωτεύουσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τα μέσα του 4ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα μια περίοδο άνω των χιλίων ετών. Αποτέλεσε μια από τις κύριες έδρες του Χριστιανισμού με βάση το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

    Ο Μέγας Θεοδόσιος ο Β΄ το 408 κατασκεύασε τα Θεοδοσιανά διπλά τείχη της Κωνσταντινούπολης με πολλούς πύργους, που προστάτευσαν την πόλη διαχρονικά από τις διάφορες επιδρομές και πολιορκίες. Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής με τη χρήση ισχυρών  κανονιών και κατά την παράδοση (πιθανόν  από εσωτερική προδοσία) έσπασαν την κεκρόπορτα, μπήκαν μέσα οι γενίτσαροι, έσπασαν την άμυνα των πολιορκούμενων και η πόλη αλώθηκε στις 29-5-1453, έκτοτε έγινε μουσουλμανική. Πηγές: Βικιπαίδεια Κερκόπορτα.

    Η πόλη είναι καταπράσινη από δέντρα, λουλούδια και καθαρότατη γιατί οι εργάτες καθαριότητας δουλεύουν όλο το εικοσιτετράωρο με βάρδιες. Έτσι συγκαταλέγεται μια από τις ωραιότερες πόλεις στον κόσμο.

    Το απόγευμα περπατήσαμε στη μεγάλη πλατεία Ταξίμ που ήταν κατάμεστη από κόσμο. Από την άκρη της πλατείας αρχίζει  μια λεωφόρος μήκους τριών χιλιομέτρων με πολλά καταστήματα. Πηγαινοέρχονταν χιλιάδες άνθρωποι ντόπιοι και τουρίστες και έκαναν τα ψώνια των. Ξεναγό είχαμε τον ομογενή μας Κώστα, που ήταν άριστα ενημερωμένος. Επειδή απαγορεύεται να είναι Έλληνας ξεναγός, είχε μαζί του ένα νεαρό Τούρκο, ο οποίος δεν μιλούσε Ελληνικά, αλλά μπορεί να ήξερε και παρακολουθούσε τι λέγαμε. Ο Κώστας μας είπε, ότι έγινε έρευνα στην Τουρκία και το 52% των γυναικών φοράνε μπούρκα και όσες φοράνε μαύρη και φαίνονται μόνο τα μάτια είναι οι ποιο σκληρές.

     Η ΑΓΊΑ ΣΟΦΙΑ θεμελιώθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο του 330μ.Χ.  και εγκαινιάστηκε στις 15-2-360. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α΄ αποφάσισε να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή. Τα θεμέλια τέθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου 532 με τα σχέδια που εκπόνησαν ο Ανθέμιος Τραλλιανός και ο Ισίδωρος ο Μιλήσιος.  Η Αγία Σοφία εγκαινιάστηκε στις 27-12-537 με τον Ιουστινιανό να αναφωνεί «Δόξα τω Θεώ  τω καταξιώσαντι  με τοιούτον έργον επιτελέσαι, Νενίκηκα σε Σολομών». Η Αγία Σοφία ως μουσείο άνοιξε τις πύλες της την 1-2-1935 και στις 16-12-1985 ανακηρύχθηκε Μνημείο της Παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Στις 10-7-2020 ο Πρόεδρος  της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με διάταγμα την μετέτρεψε σε  τζαμί, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της Διεθνούς Κοινότητας.

    Επισκεφθήκαμε το θρυλικό  ναό της Αγίας Σοφίας ξυπόλητοι, οι οποία υπήρξε τόπος λατρείας όχι μόνο για τους Ορθόδοξους, αλλά για  Καθολικούς και τους Μουσουλμάνους.

    Η μεγάλη πλατεία που απλώνεται μετά την Αγία Σοφία ήταν ο Ιππόδρομος επί Βυζαντίου, τον οποίο χάλασαν οι Τούρκοι και έκαναν την πλατεία.

    Βυζαντινό Υδραγωγείο. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αγία Σοφία. Ονομάζεται Βασιλική Κινστέρνα, είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, διαστάσεων  περίπου 141χ66,5 μέτρα και χωρητικότητας 78.000 M3. Στο δάπεδο ήταν περίπου 15 εκατοστά νερό.

   Το ξακουστό Μπλέ Τζαμί με τους έξι μιναρέδες  βρίσκεται λίγα μέτρα από την Αγία Σοφία, είναι δε το μεγαλύτερο της πόλης. Πηγές: Βικιπαίδεια Βασιλική Κινστέρα.

   Το ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ είναι το μεγαλύτερο και  πλουσιότερο σε διακόσμηση γεμάτο με χρυσά και σπάνια αντικείμενα, αποτελούσε κατοικία πολλών σουλτάνων. Βρίσκεται δε δίπλα στο Βόσπορο. Είναι το μέρος που πέθανε ο Κεμάλ Αντατούρκ.

    Τομ Καπί στη χερσόνησο που ιδρύθηκε η αρχαία αποικία του Βυζαντίου, είναι η σκεπαστή αγορά (Καπαλί Τσαρσί) με τα 5.000 μαγαζιά.

    Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί. Στην Παναγία τη Μπουλουκλιώτισα  υπάρχει Ιερό Χριστιανικό Άγιασμα. «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ».

    Η Παναγία Βλαχερνών. Είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Παναγίας. Υπάρχει άγιασμα που ονομάζεται το καλό λούμα των Βλαχερνών. Το έτος 624  επιτέθηκαν  στην πόλη οι Άβαροι και οι Πέρσες, ενώ ο Πατριάρχης Σέργιος  περιέτρεχε τα τύχει της πόλης κρατώντας στα χέρια του την εικόνα της Βλαχερνίτισσας και ενεθάρρυνε το λαό σε αντίσταση. Τη νύχτα φοβερός ανεμοστρόβιλος που αποδόθηκε σε θεϊκή επέμβαση, δημιουργήθηκε μεγάλη τρικυμία και κατέστρεψε τον εχθρικό στόλο. Ο λαός συγκεντρώθηκε στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών και όλο το πλήθος έψαλε τον «Ακάθιστο Ύμνο» για πρώτη φορά. Με τη βοήθεια ιεροψάλτη ψάλαμε και εμείς τον «Ακάθιστο Ύμνο». Πηγές: Βικιπαίδεια Παναγία Βλαχερνών και Βικιπαίδεια  Η ιστορία του Ακάθιστου Ύμνου.

    Οικουμενικό Πατριαρχείο: Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως είναι  ως μητέρα και το κατεξοχήν Κέντρο ενότητας όλων των κατά τόπους Αυτοκέφαλων και Αυτόνομων Ορθοδόξων Εκκλησιών στην ορθή πίστη και την κανονική τάξη. Βρίσκεται στο Φανάρι και υπάρχει ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Ανδρέα.

     Η κρουαζιέρα στα στενά του Βοσπόρου που κάναμε, θα έλεγα ήταν πέραν των προσδοκιών μας. Από τη δεξιά πλευρά ήταν η Ασία, από την άλλη η Ευρώπη. Πλοία μικρά και μεγάλα πηγαινόρχονταν. Απολαύσαμε τα αυτοκρατορικά παλάτια, τα ξύλινα σπίτια  τις μεγάλες βίλες, τα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, τις γέφυρες των στενών που συνδέουν τις δύο ηπείρους, το παλιό φρούριο Ρουμελή και τέλος Θαυμάσαμε τον πύργο της κόρης, που ξεπροβάλει μέσα από τη θάλασσα. Η όλη κρουαζιέρα κράτησε μιάμιση ώρα.-

Περίχωρα Κωνσταντινούπολης.

Τζαμί

Άγαλμα ηρώων στην πλατεία Ταξίμ

Αγία Σοφία

Αγία Σοφία

Η παρέα μας

Αγία Σοφία

Αγία Σοφία

Στο χώρο αυτό στέφονταν οι αυτοκράτορες

Ψηφιδωτό της Παναγίας μόνο αυτό υπάρχει

Βυζαντινό υδραγωγείο

Βυζαντινό υδραγωγείο.

Μπλέ Τζαμί

Μπλε Τζαμί

Παραδοσιακά μαξιλάρια κλπ 

Σκεπαστή αγορά Καπαλί Ταρσίς

Καταστήματα

Ντολμά Μπαχτσέ

Ντολμά Μπαχτσε

Το ποιο πλούσιο ανάκτορο

Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής

Ζωοδόχος Πηγή

Ζωοδόχος  πηγή με αγίασμα

Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής

Πύργος στα διπλά τείχη του Βυζαντίου

Θεοδοσιανά διπλά τείχη και πύργοι.  

Παναγία της Βλαρχένας.


Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ναός Αγίου Ανδρέα στο Φανάρι.

Εσωτερικό ναού Αγίου Ανδρέα.

Φανάρι

Το μαύρο προφυλάσσει ξύλο από τον στείλω
Που που έδεσαν το Χριστό και των μαστίγωσαν.



Ναός Αγίου Ανδρέα στο Φανάρι.

Το καφέ κτίριο στο βάθος είναι η Σχολή του Γένους

Κρουαζιέρα στα στενά του Βοσπόρου 

Η παλιά γέφυρα του Βοσπόρου.

Αριστερά  Ευρώπη και δεξιά Ασία

Πλούσιο μέρος με επαύλεις 

Φρούριο Ρουμελή που φύλαγε τα στενά του Βοσπόρου.

Ήταν μια θαυμάσια κρουαζιέρα.

Ανάκτορο για τα καλοκαίρια.

Πύργος της κόρης στην αρχή του Βοσπόρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου