Σελίδες

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

             ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ ΓΥΜΑΝΑΣΙΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

 Το καλοκαίρι του 1954 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Γυμνασίου Ανωγείων Μυλοποτάμου (τότε δεν υπήρχε Λύκειο), προεξάρχοντος  του  σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηρακλείου Ευγενίου, του αρχιμανδρίτη των ενόπλων δυνάμεων Νικολάου Ξένου,  των ιερέων των Ανωγείων Γιώργη Ανδρεαδάκη και Μιχάλη Μανουρά. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο αρχηγός της αεροπορίας υποπτέραρχος Μαργαρίτης, ο υποπτέραρχος Κονιωτάκης, ο σμήναρχος Πασπαράκης, ο αντ/ρχος  Καλλέργης, ο Νομάρχης Ηρακλείου Ε. Γαλανάκης, οι βουλευτές Εμμ. Κοθρής, Κώστας Μαρής, ο Μιχ. Σκουλάς, ο δήμαρχος Ηρακλείου Γεωργιάδης, ο Διοικητής Χωροφυλακής ταγματάρχης Γ. Καπετανάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Ανωγειανών της Αθήνας Πασπαράκης,  ο Εκπαιδευτικός Σύμβουλος Τζομπανάκης εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του Γυμνασίου για την μόρφωση των παιδιών και ευχαρίστησε τον ευπατρίδη δωρητή του Γυμνασίου Μιχάλη  Σταυρακάκη. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Μανόλης Κεφαλογιάννης.

Ο γράφων νεαρός τότε μαθητής του Δημοτικού Σχολείου παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Γυμνασίου, σύσσωμο το χωριό και αρκετοί ξένοι. Μετά την λήξη της τελετής ακολούθησε πλούσιο γεύμα μέσα στις τάξεις του Γυμνασίου σε όλους τους παρευρισκόμενους. Ακολούθησε χορός από νέους και νέες των Ανωγείων με κρητικές ενδυμασίες υπό τους μουσικούς ήχους της λύρας.

Το Σταυράκειο Γυμνάσιο-Λύκειο Ανωγείων αποτελεί διαχρονικά το μεγαλύτερο πνεύμονα ανάπτυξης του τόπου και άλλαξε την κουλούρα των Ανωγείων και της ευρύτερης περιοχής. Στο Γυμνάσιο αυτό φοίτησαν και έμαθαν γράμματα αρκετά παιδιά των Ανωγείων και των γειτονικών χωριών. Πολλοί  εξ αυτών διέπρεψαν καταλαμβάνοντας μεγάλες θέσεις στον Κρατικό μηχανισμό και συνεχίζουν να διαπρέπουν οι νεότεροι.

Ο ευπατρίδης Ανωγειανός Μιχάλης Σταυρακάκης ο οποίος έφυγε από τα Ανώγεια μικρό παιδί πήγε στη Σμύρνη, εκεί έμαθε γραφή και ανάγνωση, ενώ παράλληλα δούλευε, αργότερα εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Δούλεψε σκληρά και απέκτησε αρκετά χρήματα. Παντρεύτηκε την Αμερικάνα Λετίτσια και δεν απέκτησαν παιδιά. Δεν ξέχασε όμως το χωριό του και αποφάσισε να αναλάβει όλο το κόστος, να κτίσει  ένα Γυμνάσιο να μορφώνονται τα παιδιά του χωριού. Αξίζουν άπειρες ευχαριστίες στο δωρητή Μιχάλη Σταυρακάκη και τη σύζυγό του Λετίτσια. Στα εγκαίνια δεν παραβρέθηκε λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων.

 Η όλη δαπάνη του Γυμνασίου ανήλθε στο ποσό των 35.000 δολαρίων και τέλειωσε το 1954. Το 1937 δαπανά το ποσό των 2.000 δολαρίων για την ανέγερση του ηρώου Ανωγείων, εις ανάμνηση των υπέρ πατρίδας πεσόντων συμπολιτών του. Σήμερα το ηρώο βρίσκεται στη συνοικία Μετόχι. Το χωριό το επισκεπτόταν τακτικά με τη σύζυγό του αλλά και μόνος του.-

Πηγές: Αυτοβιογραφία Μιχάλη Ιωάν. Σταυρακάκη 2016.  Οι προσωπικές του ασπρόμαυρες φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες των εγκαινίων προέρχονται από το αρχείο του Βασίλη Νικ. Σπαχή. Οι έγχρωμες είναι του γράφοντα.


Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας  σε σύντομο χαιρετισμό

Όλοι οι Ανωγειανοί και ξένοι παραβρέθηκαν στα εγκαίνια

Ο κελάρηδες του κρέατος από αριστερά καθιστός Δακανάλης Μιχάλης ή Μιχαλομιχάλης,
 ο καθήμενος  δίπλα είναι ο Χαράλαμπος Σαλούστρος ή Καράϊδονας, όρθιος ο Χαράλαμπος
 Χαιρέτης ή Μαγκούφα, όρθιος με την κουτάλα στο στόμα ο Νίκος Σπυθούρης
 ή Μπουρδούκος, καθιστός ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ή Κουρκουτοδήμαρχος,  επόμενος 
ο Γιώργης Σπαχής ή Σπαχογιώργης, ο Γιώργης Μανουράς ή Κουρκούτης και ο τελευταίος όρθιος Κώστας Σαλούστρος ή Τρουλόκωστας.


Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης 
 Ευγένιος Ψαλιδάκης, ο Αρχιμανδρίτης των Ενόπλων Δυνάμεων Νικόλαος
Ξένος, οι ιερείς των Ανωγείων Μιχάλης Μανουράς και Γιώργης Ανδριαδάκης. 

Ο Ευεργέτης των Ανωγείων Μιχάλης Σταυρακάκης.

Μιχάλης Σταυρακάκης το 1904.

ο Μιχάλης Σταυρακάκης  το 1906.

Ο Μιχάλης Σταυρακάκης με τη σύζυγό του Λετίτσια το 1912.


Το Γυμνάσιο Λύκειο όπως είναι σήμερα.


       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου