Σελίδες

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

38η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΟΒΙΛΙ




   38η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

                ΣΤΟ  ΣΤΡΟΒΙΛΙ ΤΗΣ ΔΙΚΤΗΣ
                         Του ορειβάτη ΔΑΚΑΝΑΛΗ Μανόλη
       Η Δίκτη εκτίνεται στα ανατολικά της Κρήτης το τρίτο σε ύψος βουνό του νησιού και σημαίνει πιθανώς το μέρος γέννησης του Δία (Δίας + τίκτω). Η πιο ψηλή κορφή είναι το Σπαθί ή Ευτίχτης (υψ 2148 μ) και ακολουθούν ο Αφέντης (υψ2141μ), ο Λάζαρος (υψ2085μ), η Ψαρή Μαδάρα (υψ2094μ), η Σελένα 1559μ), ο Σκαφιδάρας (1673μ), η Τσίβη (υψ1664μ), ο μικρός Αφέντης (υψ1571) και άλλες. Ανατολικά της Δίκτης βρίσκεται η δασωμένη με τραχεία Πεύκη κοιλάδα του Σελάκανου, ένα από τα ομορφότερα και σπουδαιότερα οικοσυστήματα της Κρήτης. Προστατεύεται δε από το NATURA 2000.
     Χαρακτηριστικό στοιχείο της οροσειράς αποτελεί το Οροπέδιο Λασιθίου (μέσο υψόμετρο. 866μ), που είναι το μεγαλύτερο της Κρήτης. Στα νότια του οροπεδίου και πάνω από το χωριό Ψυχρό βρίσκεται το Δικταίο Άντρο, το σπήλαιο που γεννήθηκε ο μέγιστος των θεών Δίας. Το δεύτερο σε μέγεθος οροπέδιο είναι το Καθαρό (υψ1140μ) και ακολουθούν ο Λιμνάκαρος (υψ1.125μ), ο Ομαλός της Βιάννου (υψ 1.325), του Νήσιμου ή Ονήσιμου (υψ930μ) και άλλα μικρότερα. Υπάρχουν αρκετά φαράγγια, ένα από τα οποία είναι του Χαυγά, το οποίο συνδέει τα οροπέδια Καθαρού και Λασιθίου.
     Το οροπέδιο του Λασιθίου φημίζεται για τους ανεμόμυλους τις δεκαετίας του 1950-60 και αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Ευρώπης. Υπήρχαν πάνω από 10.000 ανεμόμυλοι, που αντλούσαν τα υπόγεια ύδατα με τα οποία πότιζαν κυρίως περβόλια με πατάτες, μηλιές και αχλαδιές, ενώ σήμερα λειτουργούν πολύ λίγοι.
     Απογευματινές ώρες της 8ης Σεπτεμβρίου 2018 από το χωριό Αβρακόντε του Οροπεδίου Λασιθίου, ορειβάτες από όλη την Κρήτη σκαρφαλώσαμε στο ακατοίκητο γραφικό οροπέδιο Λιμνάκαρο με τις πολλές αχλαδιές. Εδώ στην επιβλητική ηρεμία του τοπίου βρίσκεται το δίκλιτο ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Β΄ Βυζαντινής περιόδου. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος είναι του πρώτου μισού του 14ου αιώνα. (πηγές: Ανάρτηση ιστοσελίδας Ορθόδοξη Κρήτη).
      Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο καταφύγιο Στροβίλι (υψ1359μ) του Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου διοργανωτή της 38ης Παγκρήτιας Ορειβατικής Συνάντησης, που είναι αφιερωμένη στα ζάλα των Μινωιτών (ΚΑΡΦΙ-ΚΡΟΝΙΟ-ΔΙΚΑΤΑΙΟ).
     Στο χώρο της συγκέντρωσης γύρω από το καταφύγιο μας υποδέχτηκαν εγκάρδια οι συνάδελφοι οικοδεσπότες και μας κέρασαν με ρακί και ξηρούς καρπούς.
     Λίγο πριν από το λυκόφως είχαν στηθεί αμέτρητες πολύχρωμες σκηνές, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο παγκρήτιο χωριό με πάνω από 150 ορειβάτες. Συναντηθήκαμε με παλιούς γνώριμους φίλους από όλη την Κρήτη, είπαμε τα δικά μας και ευχηθήκαμε υγεία για να κάνουμε πολλές εξορμήσεις.
     Με το λυκόφως o παπά Χρύσανθος ιερέας των ορέων με τη βοήθεια του αναγνώστη Γιάννη Κλιμαθιανάκη (ΕΟΣ.ΜΟΙΡΩΝ) έκανε αγιασμό για όλους τους ορειβατικούς της Κρήτης, μας ευχήθηκε υγεία και ν ανεβαίνουμε πάντα ψηλά. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή προσφωνήσεων των προέδρων των συλλόγων και οι ανταλλαγές δώρων με τον πρόεδρο του Ορειβατικού Λασιθίου Γιάννη Σπυριδάκη. Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Μοιρών Δακανάλης Μανόλης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ορειβατικού  Λασιθίου για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία. Στη συνέχεια απεύθυνε σε όλους τις ευχές του για υγεία, αγάπη, χαρά, οικογενειακή ευτυχία και Ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Τέλος γνωστοποίησε, ότι ο επόμενος διοργανωτής της 39ης Παγκρήτιας Συνάντηση για το 2019, θα είναι ο Ορειβατικός Μοιρών.   
     Το δείπνο αποτελούνταν από πιλάφι βραστό κρέας, σαλάτα, κρασί και άλλα εδέσματα. Ακολούθησε ζωντανή Κρητική μουσική με τραγούδια και χορούς. Πέσαμε στην αγκαλιά του Μορφέα την ώρα που σάλεψαν τα πρόβατα και όλη τη νύχτα μας συντρόφευε ένας πεντακάθαρος ουρανός με αναρίθμητα αστέρια και μυστήρια.
      Με το λυκαυγές μας προσφέρθηκε το πρωινό  από τσάι του βουνού και άλλες λιχουδιές. Ακολούθως 79 ορειβάτες από όλη την Κρήτη κάτω από πυκνό πέπλο αχλής πήραμε την ανηφόρα για κατάκτηση της πιο ψηλής κορφής της Δίκτης το Σπαθί (υψ2148μ). Η πορεία γίνονταν στη μαδάρα ανάμεσα σε λαγκαδιές, πλαγιές, κορυφογραμμές άλλοτε χωρίς μονοπάτι και άλλοτε στο μονοπάτι Ε4. Στα 1800 μέρα υψόμετρο άρχισε ασθενής βροχή μικρής διάρκειας. Η ομίχλη επέμενε ερμητικά με πολύ μικρά ανοίγματα. Μετά από τέσσερις περίπου ώρες δύσκολης πορείας κατακτήσαμε την κορφή της Δίκτης. Πάνω εκεί φυσούσε παγωμένος δυνατός βοριάς και καθίσαμε για προστασία στη νότια πλευρά της κορφής. Δυστυχώς η θέα ήταν πολύ περιορισμένη.
     Εκεί πάνω απελευθερωθήκαμε, γίναμε άλλοι άνθρωποι και μην ξεχνάμε, ότι βουνό σημαίνει ελευθερία! Αυτή η μαγεία κράτησε λίγο όσο ένα όνειρο. Η επιστροφή έγινε από το ίδιο δρομολόγιο και η όλη πορεία μας πήρε έξι και πλέον ώρες με βαθμό δυσκολίας 2.
     Οι υπόλοιποι ορειβάτες έκαναν μια κυκλική πορεία διάρκειας τεσσάρων ωρών, ανεβαίνοντας σε μέγιστο υψόμετρο 1500 μέτρων και επέστρεψαν στο καταφύγιο Στροβίλι.
     Με την επιστροφή μας στο καταφύγιο Στροβίλι απολαύσαμε την παραδοσιακή φασολάδα με όλα τα συνοδευτικά της. Το πολύχρωμο ορειβατικό χωριό διαλύθηκε σιγά-σιγά και η Παγκρήτια σύναξη ορειβατών είχε αίσιο τέλος. Χαιρετιστήκαμε μεταξύ μας και ευχηθήκαμε υγεία και καλό χειμώνα. 
     Ευχαριστούμε θερμά τον οικοδεσπότη Ορειβατικό Σύλλογο Λασιθίου, για την άψογη διοργάνωση της ορειβατικής συνάντησης, τους εθελοντές και τους Σαμαρείτες που ήταν παρόντες για κάθε ενδεχόμενο.-

Πηγές: Βιβλίο αριθμός 10 ΒΟΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗ  του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης 2007 εκδόσεις
             ΤΑ ΝΕΑ. ΣΕΛ.51-73.
             Βικιπαίδεια  ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια.

Οροπέδιο Λιμνάκαρο


Καταφύγιο Στροβίλι

Άγιο Πνεύμα

Καταφύγιο Στροβίλι


Ποζάρουν στις σκηνές

Ποζάρουν στις σκηνές.

Έτοιμές για ξάπλα

Οι ορειβάτες των Μοιρών

Αγιασμός των ορειβατικών

Και τώρα χορός

Πρωινό

Προς την κορφή Σπαθί

Μικρή στάση

Συνέχεια στην κορφή

Ξεκούραση

Ο Γκίγκιλος της Δίκτης

Αφέντης Χριστός

Να και η βροχή

Προς Σπαθί

Σχεδόν στην κορφή

Γεύμα στην κορφή

Μαγεμένος από τη φύση

Οι ορειβάτες Μοιρών στην κορφή

Σελάκανο και Ψαρή Μαδάρα.

Άντε και του χρόνου

Ανεμόμυλος Λασιθίου

Προς την κορφή Σπαθί

Ανταλλαγή δώρων
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου