Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΩΓΕΙΑ-ΥΑΚΙΝΘΟΣ

ΑΝΩΓΕΙΑ-ΥΑΚΙΝΘΟΣ-ΖΩΜΙΝΘΟΣ
Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
O Ορειβατικός Σύλλογος  Ρεθύμνου στις 18-9-2016 με οδηγό τον γράφοντα, ενώ ο ήλιος βρίσκονταν μια κονταριά πάνω από την ανατολή, ανηφορήσαμε από τη θέση «Πάνω Αμπέλια» (υψ900μ) των Ανωγείων με προορισμό τον Άγιο Υάκινθο τη Ζώμινθο και επιστροφή από τη θέση Μεγάλα Πλάγια.
Η πορεία γίνονταν άλλοτε σε δασικό δρόμο και άλλοτε πάνω στο Ε4, που συμπίπτει με το μινωικό μονοπάτι προς τον Υάκινθο.
Στη θέση «Βρουλίδια» απλώνεται το δεύτερο σε μέγεθος πρινόδασος του Ψηλορείτη σε όλο του το μεγαλείο. Στην ανατολική πλευρά του δάσους στη θέση «Κάρχος» συναντά ο ορειβάτης μια πηγή με πέτρινη δεξαμενή, η οποία αναφέρεται ως «Κάρχια πηγή» από τη μινωική εποχή.
Ύστερα από δυο ώρες ευχάριστης  πορείας φθάσαμε στη θέση Φούρνους(υψ1200μ), όπου σε μια μαγευτική γωνιά της περιοχής Ανωγείων, βρίσκεται το πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Υάκινθου. Η ιδέα και πρωτοβουλία της ανέγερσης του ναΐσκου το 1998 στα βουνά του Ψηλορείτη, ανήκει στον Λουδοβίκο των Ανωγείων. Το σχέδιο του ναού είναι υστερομινωικής αρχιτεκτονικής, συνδέεται με τους θολωτούς τάφους, όπως και τα μητάτα - καταλύματα των βοσκών.
Ο Άγιος Υάκινθος κατάγονταν από την Καππαδοκία και μαρτύρησε το 98 μΧ επί αυτοκράτορα Τραϊανού σε ηλικία 20 ετών, αρνούμενος να πάρει φαγητά ειδωλολατρικών θυσιών. Για την αγάπη του στο Χριστό ανακηρύχθηκε άγιος των ερωτευμένων ορθοδόξων και γιορτάζει στις 3 Ιουλίου.
Την Ζώμινθο (υψ1187μ) αποκαλεί ο μακαρίτης αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης, «ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ». Βρίσκεται στο σταυροδρόμι των δρόμων από την Κνωσό και την αρχαία Αξό που οδηγούσαν προς το λατρευτικό κέντρο του Ιδαίου Άντρου στο οροπέδιο της Νίδας.  Η Ζώμινθος αποτελεί μια σπάνια περίπτωση ορεινού μινωικού οικισμού. Αποτελούσε σημαντικό, διοικητικό, οικονομικό και θρησκευτικό κέντρο των Μινωιτών. Είχε τον έλεγχο του εμπορίου γεωργικών, κτηνοτροφικών προϊόντων και ξυλείας από την περιοχή του Ψηλορείτη.
Οι μέχρι σήμερα ανασκαφές ανέδειξαν ένα κεντρικό κτίριο 1600 τμ. που ήταν τουλάχιστο διώροφο. Στο δυτικό τμήμα υπήρχε βιοτεχνία με εργαστήριο κεραμικής και βρέθηκε κεραμικός τροχός. Άλλα ευρήματα που μας έρχονται από το Μινωική Εποχή είναι ένας μικρός τελετουργικός βωμός με Γραμμική Α΄, τοιχογραφίες, θυσιαστήριο με χάλκινο θυμιατήρι, κύπελλα κοινωνίας, κοσμήματα, δυο χάλκινους πέλεκυς κλπ. ( Πηγές: Βιβλίο «Το ΙΔΑΙΟ ΑΝΤΡΟ» Γ. Σακελλαράκη- Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη ΑΘΗΝΑ 2011).
Το κτίριο ιδρύθηκε αρχικά το 1900 πχ όταν χτίζονταν τα μινωικά ανάκτορα, με τον σεισμό του 1400 πχ προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές και εγκαταλείφθηκε. Επέστρεψαν όμως μετά από 30-50 χρόνια όπως δείχνουν τα ευρήματα και  ξανάχτισαν το κτίριο. Αργότερα οι Μυκηναίοι έκτισαν οικισμό εκατό μέρα βόρια, ενώ οι Ρωμαίοι έχτισαν στρατώνα πάνω σε τμήμα του μινωικού συγκροτήματος.  (Πηγές: Έφη Σακελλαράκη-Σαπουνά  ΒΗΜΑ 12-8-2013).
Στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται ριζωμένη μια τρικοκιά της οικογένειας (κράταιγος), είναι αιωνόβια και κρίθηκε ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.
Δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το «βενετσιάνικο τυροκομείο», το πρώτο υδραγωγείο των Ανωγείων και το πέτρινο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.
Στο βουνό ξεφεύγεις, χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα, απελευθερώνεσαι, ταυτίζεσαι με αυτό και γίνεσαι άλλος άνθρωπος.
Πραγματοποιήσαμε κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Δία μια κυκλική πορεία μήκους 15 χιλιομέτρων με ήπιες υψομετρικές διαφορές. Μας πήρε συνολικά 5,5 ώρες ευχάριστης πορείας, παρά την  ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη που επικρατούσε.-

Ζώμινθος

Υδραγωγείο Ζώμινθος

Αναμνηστική της ομάδας

Στα Πάνω Αμπέλια

Στο Κολετσού τον πρίνο

Στου Κολετσιού τον πρίνο

Μικρή στάση

Δάσος Βρουλιδιών.

Πηγή Κάρχος

Κάρχος

Στη θέση Πέτσες.

Στον Υάκινθο

Αναμνηστική στον Υάκινθο.

Υάκινθος

Εξομολόγηση στο Δία

Στο Λάκκο του Γαϊτάνη

Βενετσιάνικο τυροκομείο στη Ζώμινθο

Αρχαιολογικός χώρος Ζώμινθος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου