Σελίδες

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΑΝΩΓΕΙΑ-ΥΑΚΑΙΝΘΟΣ-ΖΩΜΙΝΘΟΣ



              ΑΝΩΓΕΙΑ - ΥΑΚΙΝΘΟΣ- ΖΩΜΙΝΘΟΣ
                         Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
       O Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου  στις 17-4-2016 με οδηγό  τον γράφοντα,  ενώ ο ήλιος βρίσκονταν μια κονταριά πάνω από την ανατολή, ανηφορίσαμε από τη θέση «Πάνω Αμπέλια» (υψ800μ) των Ανωγείων με προορισμό τον Άγιο Υάκινθο, τη Ζώμινθο  και επιστροφή από τη θέση  Μεγάλα Πλάγια.
     Η πορεία γίνονταν  άλλοτε  σε δασικό δρόμο και άλλοτε πάνω στο Ε4, που συμπίπτει με το μινωικό μονοπάτι  προς τον Υάκινθο.  Μας συντρόφευαν  τα  πρόβατα και τα  πουλιά που κελαηδούσαν τον ερχομό της  άνοιξης.  Τα δέντρα είχαν φορέσει  την ανοιξιάτικη φορεσιά τους, οι πρίνοι ήταν στολισμένοι με αροδαμό, η φύση γενικά ήταν καταπράσινη  και ανανεωμένη. Η  θερμοκρασία ήταν πάνω από τα κανονικά επίπεδα σε σχέση με την εποχή.
      Στη θέση «Βρουλίδια» απλώνεται το δεύτερο σε μέγεθος πρινόδασος του Ψηλορείτη σε όλο του το μεγαλείο. Στην ανατολική πλευρά του δάσους στη θέση «Κάρχος» συναντά ο ορειβάτης μια πηγή με πέτρινη δεξαμενή, η οποία αναφέρεται ως «Κάρχια» από τη μινωική εποχή.
      Ύστερα από δυο ώρες ευχάριστης  πορείας φθάσαμε στη θέση Φούρνους(υψ1200μ), όπου σε μια μαγευτική γωνιά της  περιοχής Ανωγείων βρίσκεται  το πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Υάκινθου. Η ιδέα και πρωτοβουλία της ανέγερσης του ναΐσκου το 1998 στα βουνά του Ψηλορείτη, ανήκει στον  Λουδοβίκο των Ανωγείων.
      Η κατασκευή του ναού είναι υστερομινωικής αρχιτεκτονικής, συνδέεται με τους θολωτούς τάφους, όπως και  τα μητάτα - καταλύματα των βοσκών. Η λέξη μητάτο προέρχεται από τη  λατινική λέξη METATUM, που σημαίνει στρατιωτικό κατάλυμα. Ανεγέρθηκε  υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Σταύρου Βιδάλη.
      Ο Άγιος Υάκινθος κατάγονταν από την Καππαδοκία και μαρτύρησε το 98 μΧ επί αυτοκράτορα Τραϊανού σε ηλικία 20 ετών, αρνούμενος να πάρει φαγητά ειδωλολατρικών θυσιών. Για την αγάπη του  στο Χριστό ανακηρύχθηκε  άγιος των  ερωτευμένων ορθοδόξων και γιορτάζει στις 3 Ιουλίου.
     Την  Ζώμινθο  (υψ1187μ) που επισκεφθήκαμε,  αποκαλεί ο μακαρίτης αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης, «ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ  ΒΟΥΝΟΥ». Βρίσκεται στο σταυροδρόμι των δρόμων από την Κνωσό και την Αξό  που οδηγούσαν προς το λατρευτικό κέντρο του Ιδαίου  Άντρου  στο οροπέδιο της Νίδας. 
       Οι μέχρι σήμερα ανασκαφές  ανέδειξαν  ένα κεντρικό κτίριο 1600 τμ. που ήταν τουλάχιστο διώροφο. Στο δυτικό τμήμα υπήρχε βιοτεχνία  με εργαστήριο κεραμικής και βρέθηκε κεραμικός τροχός. Άλλα ευρήματα, που μας έρχονται από το Μινωική Εποχή είναι ένας μικρός τελετουργικός βωμός με Γραμμική Α΄, τοιχογραφίες, θυσιαστήριο με χάλκινο θυμιατήρι,  κύπελλα κοινωνίας, κοσμήματα, δυο χάλκινους πέλεκυς  κλπ. ( Πηγές: Βιβλίο  «Το ΙΔΑΙΟ ΑΝΤΡΟ»  Γ. Σακελλαράκη- Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη ΑΘΗΝΑ 2011).
      Η περιοχή της Ζώμινθου κατοικήθηκε πριν από 4.000 χρόνια. Το κτίριο κτίστηκε στα Προανακτορικά χρόνια (2100-1900 πΧ), με τον σεισμό του 1700 π Χ  προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές  και εγκαταλείφθηκε. Επέστρεψαν όμως μετά  από  30-50 χρόνια, όπως δείχνουν τα ευρήματα και το ξανάχτισαν. Μερικούς αιώνες αργότερα νέος σεισμός επέφερε μεγαλύτερες καταστροφές και εγκαταλείφθηκε  οριστικά.    Ήταν ένα μεγάλο διοικητικό, πολιτικό και θρησκευτικό Ιερατείο του Ιδαίου Άντρου, δήλωσε η Έφη Σαπουνά- Σακελλαράκη. (Πηγές ΒΗΜΑ 12-8-2013).
      Στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται ριζωμένη μια τρικοκιά της οικογένειας (κράταιγος), είναι αιωνόβια και κρίθηκε ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.
      Δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο  βρίσκεται το «βενετσιάνικο τυροκομείο», το πρώτο υδραγωγείο των Ανωγείων και   το πέτρινο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Στη Ζώμινθο διαδραματίζεται γύρω στο 1300 μΧ  ο «ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΜΑΝΟΥΡΑΔΩΝ» μπορείτε να ενημερωθείτε  στον σύνδεσμο http://mires46.blogspot.gr/search?updated-min
      Στο βουνό ξεφεύγεις,  χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα, απελευθερώνεσαι, ταυτίζεσαι με αυτό  και γίνεσαι άλλος άνθρωπος.
     Πραγματοποιήσαμε  κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Δία μια κυκλική πορεία μήκους 15,8 χιλιομέτρων, με ήπιες υψομετρικές διαφορές και μας  πήρε συνολικά 5,5 ώρες ευχάριστης πορείας.-
Στου Κολετσού τον πρίνο

Ενημέρωση για τον Υάκινθο


Μητάτο Ψηλορείτη

Ξεκούραση στου Κολετσού τον πρίνο

Από την ανάβαση



Στη θέση Χαρματούσα

Στο δάσος των Βρουλιδιών

Στην πηγή Κάρχος

Στην πηγή Κάρχος

Στο μικρό οροπέδιο Πέτσες

Ανθισμένη τρικοκιά

Υάκινθος




Με φόντο τον Ψηλορείτη

Στου Γαϊτάνη το Λάκκο

Η Τρικοκιά που έχει ανακηρυχτεί Μνημείο της Φύσης


Λαβωμένος δρυς


Η Αρετούσα στον Υάκινθο

Ο Δίας

Η Αγία Μαρίνα στη Ζώμινθο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου