Σελίδες

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΕΞΩΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΡΙΧΤΙ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΧΑ


                         Στα Φαράγγια
                          Ρίχτι και Χα

                                     Του Δακανάλη Μανόλη 
                                  Αντιπροέδρου ΕΟΣ Μοιρών
       Στα πλαίσια συνεργασίας των ορειβατικών συλλόγων πεζοπορήσαμε από κοινού νωρίς το πρωί στις 14 Ιουνίου 2009, οι ορειβατικοί Μοιρών (17 μέλη) και Αγίου Νικολάου (15 μέλη) στο φανταστικό και εξωτικό φαράγγι του Ρίχτι  με αρχηγό το Γιώργη Σταυρακάκη.
     Το φαράγγι του Ρίχτι έχει μήκος περίπου επτά χιλιόμετρα, αρχίζει από το βουνό Όρνο και καταλήγει στο Κρητικό Πέλαγος. Κατά μήκος του ποταμού αναβλύζουν πολλές διάσπαρτες μικρό πηγές και σχηματίζουν αέναη ροή. Η βιοποικιλότητα του φαραγγιού είναι πολύ πλούσια και η βλάστηση οργιάζει εκατέρωθεν των όχθων του. Τα δέντρα βρίσκονται σε ένα διαρκή αγώνα ανταγωνισμού, για το ποιο θα ξεπεράσει το άλλο στο ύψος. Ενδημούν αμέτρητα πλατάνια, καρυδιές, συκιές πικροδάφνες (σφάκες) οι οποίες έχουν γίνει ευθυτενή δένδρα, ενώ μερικά φοινικόδεντρα  δίνουν στο τοπίο εξωτική διάσταση. Οι κισσοί βρίσκονται σε ένα διαρκή σφιχταγκάλιασμα με τους κορμούς των δέντρων και σε πολλά σημεία με τα βράχια. Καλλιεργούνταν πολλά περβόλια με διάφορα οπορωφόρα δέντρα και την παρούσα περίοδο ήταν φυτεμένα με πατάτες.
    Ένα περίτεχνο πέτρινο τοξωτό  γεφύρι συνδέει τη μια με την άλλη όχθη του ποταμού και εξυπηρετεί διαχρονικά, αυτούς που θέλουν να περάσουν στην απέναντι πλευρά. Το μονοπάτι  ελίσσεται μέσα στην πυκνή βλάστηση, κάτω από τον ίσκιο των πανύψηλων δέντρων και μας οδηγεί  στη θάλασσα.
    Τα ερείπια δυο νερόμυλων βρίσκονται περίπου στα μέσα του φαραγγιού. Δεν μπορούσαν οι πρόγονοι μας, να αφήσουν ανεκμετάλλευτα τόσα πολλά νερά, η δύναμη των οποίων κινούσε τους μύλους και άλεθαν όλα τα σιτηρά τους. Μάλιστα το ζουριδιό (το μέρος που είναι η φτερωτή) στον ένα μύλο βρίσκονταν σε άριστη κατάσταση.
     Μια ξύλινη μεγάλη σκάλα που κατασκευάστηκε πρόσφατα, μας κατέβασε στον καταρράκτη του Ρίχτι ύψους 15-20 μέτρα, τον οποίο καλύπτουν οι σκιές μεγάλων πλατάνων. Ο καταρράκτης γλύφει τους βράχους σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες στεφανωμένους από διαμαντένια σύννεφα σταγόνων, που αναλαμβάνουν να φωτίζουν με ουράνια τόξα το σκηνικό. Φυσούσε ισχυρός βόρειος άνεμος και έδινε  μεγαλύτερη έμφαση στο φαινόμενο. Στο σημείο που πέφτουν τα νερά του καταρράχτη, έχει δημιουργηθεί μια λιμνούλα με παγωμένα κρυστάλλινα νερά.
      Μια κυρία από τον Άγιο Νικόλαο ζήλεψε αυτά τα μοναδικά νερά και ως άλλη θεά Αφροδίτη έπεσε στο νερό λούζοντας τα μαλλιά της κάτω από τα παγωμένα νερά του καταρράκτη. Την ακολούθησαν ο Γεράσιμος, ο Μανόλης, ο Αποστόλης που έπεσε στο νερό σαν κήτος και άλλα άτομα.
     ‘Ολα τα παραπάνω που είδαμε στο πέρασμά μας σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλω, προσδίδουν στο φαράγγι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το καθιστούν ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μαγεύοντας τους επισκέπτες. ‘Υστερα από διόμισυ ώρες ρομαντικής πεζοπορίας μέσα σε αυτό το μαγευτικό τοπίο, φτάσαμε στο Κρητικό πέλαγος. Η θάλασσα βρίσκονταν σε αναταραχή με μεγάλα κύματα, που κτυπούσαν  αλύπητα τους βράχους της ακτής και συγχρόνως την καθιστούσαν ακατάλληλη για κολύμπι. Απολαύσαμε το γεύμα μας ανέμελοι στα τσιμεντένια τραπέζια, που βρίσκονται κάτω από τα αλμυρίκια σε ένα δροσερό και ευχάριστο τοπίο.
      Το φαράγγι του ΧΑ μοιάζει σαν μια κάθετη μαχαιριά στους σταχτοκόκκινους γκρεμούς τους όρους Θρύπτη. Η μαχαιριά αυτή έχει μήκος 1800 μέτρα, μέγιστο άνοιγμα 8μέτρα και ελάχιστο 2, τα τοιχώματα έχουν ύψος από 200- 450 μέτρα. Μέσα στο φαράγγι σχηματίζονται αρκετοί  καταρράκτες, από τους οποίους ο μεγαλύτερος και ο πιο εντυπωσιακός είναι του «Μάστορα» ύψους 215 μέτρα που τον καθιστά από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης.  Ο κύριος τροφοδότης είναι ο ποταμός Ντελιάρης, που ξεκινά από  το όρος Θρύπτη. (Πηγές: περιοδικό Π της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ  Τεύχος 112 Σεπτεμβρίου 2008).
       Στην έξοδο του φαραγγιού συναντήσαμε ένα σύμπλεγμα από νερόμυλους. Τον περασμένο χειμώνα άγνωστοι ασυνείδητοι με εκσκαφέα  χάλασαν ένα μύλο, πήραν τις μυλόπετρες, τη φτερωτή, τα πελέκια και ότι άλλο θεώρησαν χρήσιμο, προφανώς να τα χρησιμοποιήσουν κάπου αλλού. Η  πράξη τους αυτή χαρακτηρίζεται εγκληματική, γιατί είναι διατηρητέα μνημεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Κρίμα! Τα τοπικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφερθεί τότε με  πολύ επικριτικά σχόλια κατά των ασυνείδητων βέβηλων  κλεπτών.
       Παρατηρώντας το φαράγγι στην έξοδό του νιώσαμε ένα δέος, για το τι μας έχει κληρονομήσει  η φύση δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
      Δεν πρέπει κανείς να μπει στο φαράγγι του Χα, αν δεν έχει μεγάλη πείρα στις καταρριχήσεις, είναι λίαν επικίνδυνο και βέβαιο για ατύχημα.
     Περάσαμε όλοι μας πάρα πολύ καλά, αποκτήσαμε ξεχωριστές εμπειρίες για όλα αυτά που είδαμε για πρώτη φορά.
                                                                 
     Δημοσιεύτηκε στην  εφημερίδα ΑΠΟΨΗ του νότου φύλλο 483/23-6-2009
     Αναρτήθηκε στις 7-8-2013 στο mires46.blogspot.com

        
Μύλος στο Ρίχτι

Καρράχτης Ρίχτι

Φοίνικας στο Ρίχτι

Νέα σκαλιά

Τα σκαλιά έγιναν το 2008

Το νερό σχηματίζει ουράνιο τόξο


Είναι στολίδι στο φαράγγι

Μπάνιο στον καταρράχτη

Εξωτικό τοπίο



Μέρος της παρέας

Τεχνητό δέμα άρδευσης

Το επιβλητικό φαράγγι του ΧΑ

Σταχτοκόκκινα πετρώματα στο ΧΑ
Ο καταρράχτης του Ρίχτη
Όαση στον καταρράχτη
Αναμνηστική φωτογραφία.
Φαράγγι ΧΑ

Μύλος στο φαράγγι του ΧΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου