Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ                   ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
                                     ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
                                   ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

                            Του Δακανάλη Μανόλη πρώην Αγρονόμου

        Ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκονταν προς το τέλος του, υποχρεώθηκε και ζήτησε ανακωχή η Βουλγαρία, η Τουρκία συνθηκολόγησε στις αρχές Οκτωβρίου του 1919 και ακολούθησαν τα άλλα κράτη του ΄Αξονα.
       Η Ελλάδα βρέθηκε εμπόλεμη με την πλευρά των νικητών ΑΝΤΑΝΤ. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος περνώντας δια πυρός και σιδήρου, πέτυχε να υλοποιήσει κατά κάποιο τρόπο τα σχέδιά του με θυσίες των δικών του πιστών.
      Οι μονάδες που συγκροτήθηκαν και πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τόσο κόπο και τόσα θύματα‚ προορίζονταν να μετάσχουν σε ατέλειωτους σκληρούς αγώνες τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
      Ο πρώτος σταθμός των νέων περιπετειών βρίσκονταν στα παράλια της Ρωσίας και η εκεί εκστρατεία τους αφορούσε μια υπόθεση που κανείς από τους αξιωματικούς και στρατιώτες δεν κατανοούσε. Στην Κριμαία και την Ουκρανία οι Ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις πήραν μέρος σε μια πολυεθνική απόπειρα ανατροπής των Μπολσεβίκων μέσα σε μια χαώδη κατάσταση και ένα εμφύλιο πόλεμο.
     Για τον Βενιζέλο η προσδοκία δεν βρίσκονταν στη συντριβή των Μπολσεβίκων , όσο στα ανταλλάγματα που θα αποσπούσε για τη συμμετοχή του στη νέα συμμαχική σταυροφορία.
     Οι 2η και Ι3η Ελληνικές μεραρχίες περίπου 23.000 χιλιάδες άνδρες, υπό την διοίκηση του υποστρατήγου  Νίδερ‚ βρέθηκαν στην Οδησσό και Σεβαστούπολη τον Ιανουάριο του 1919. Συγκρούστηκαν με τον Κόκκινο Στρατό και με τα πληρώματα των Γαλλικών πλοίων που στασίασαν πίσω τους.
    Οι ελληνικές δυνάμεις έδωσαν σκληρές μάχες και αναδείχτηκαν οι καλλίτεροι πολεμιστές στις μάχες της Χερσώνας, της Οδησσού, της Σεβαστούπολης και τέλος διέσωσαν τους ΄Ελληνες της Οδησσού μεταφέροντας τους ατμοπλοϊκώς στις 25-5-1919 σε Ελληνικά λιμάνια.
    ‘Ηταν προφανώς μια χαμένη υπόθεση‚ ο κύριος όγκος των ελληνικών δυνάμεων στις 19 Μαρτίου 1919 ακολούθησε τις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις στην υποχώρηση από την Οδησσό προς τη Βεσσαραβία. ‘Ετσι πήρε τέλος η ανάμειξη των Ελληνικών δυνάμεων στο Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο. Η Ελλάδα άφησε πίσω της 400 νεκρούς και 660 εξαφανισθέντες.
     Ο Βενιζέλος πέτυχε την πολυπόθητη εντολή για αποστολή Ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία.
      Στην παραπάνω εκστρατεία της Ρωσίας από την έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι, πήραν μέρος οι παρακάτω Ανωγειανοί στρατιώτες.
Ι.-Καλλέργης Ιωάννης του Σήφη ή Σηφογιάννης .Τον οποίο άκουγα τόσο εγώ, όσο και οι άλλοι Ανωγειανοί  να διηγείται στα καφενεία τις μάχες που έδωσαν. Μάλιστα τους φώναζαν οι Ρώσοι στα Ελληνικά : « Έλληνες είμαστε αδέλφια Χριστιανοί ορθόδοξοι, τι δουλειά έχετε εσείς στα εσωτερικά μας ». Ακόμα έλεγε πως πέρασαν  στην Κριμαία στη βόρεια  αυτή  και αχανή έκταση με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
2.- Σμπώκος Χριστόδουλος του Ιωάννη.
3.- Βρέντζος Σπυρίδως του Εμμανουήλ ή Βρετζοσπυρίδως ,πού κατοίκησε μετά στη                Γέννα Μονοφατσίου.
4.-Σμπώκος Γιώργης του Ιωάννη.
5.- Δακανάλης Εμμανουήλ του Ιωάν. κάτοικος Πλακιώτισσας.
      Πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι Ανωγειανοί που δεν μπόρεσα να εντοπίσω.

Βιβιογραφία: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τόμος Ι2ος Εκδόσεις Δ0ΜΗ,σελίδες
                     84—85   Ι. Μαργαρίτης.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ .Πολεμικά γεγονότα του Ελληνικού ΄Εθνους σελ. 121-123.
Διήγηση:  Ιωάννη Ιωσήφ Καλλέργη κατοίκου  Ανωγείων.
                                                        Moίρες 3 Σεπτεμβρίου 2012

Από αριστερά Ηγούμενος Τιμόθεος Δακανάλης, Γιάννης Δακανάλης και Ζαχαρίας Κακουδάκης, Ανωγειανοί, εθελοντές των Βαλκανικών πολέμων. 1912-13
Από αριστερά Γιώργης Δακανάλης ή Ψαρός στο μέσο Γιώργης Δακανάλης ή Γιώργαρης μαχητές των Βαλκανικών πολέμων και Α΄Παγκοσμίου Πολέμου
                                 
                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου