Σ Τ Ο Α Γ Ι Ο Φ Α Ρ Α Γ Γ Ο
Του Δακανάλη Μανόλη Αντιπροέδρου Ε.Ο.Σ.Μοιρών
«Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής είναι πλούσια, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά βρίσκονται σε μια ειρηνική συνύπαρξη με τον άνθρωπο».
Πάνω από 25 ορειβάτες το πρωί της 27ης Ιουνίου 2010 πεζοπορήσαμε στο μαγευτικό Αγιοφάραγγο, που αρχίζει από το σπηλαιώδη ναό της Αγίας Κυριακής και καταλήγει στο μαγευτικό όρμο του Αγιοφάραγγου με τα κρυστάλλινα νερά και τη γκρι σπυρωτή άμμο.
Είναι ένα εξαιρετικό τοπίο με απόκρημνους βράχους, ορθοπλαγιές στις οποίες έχουν δημιουργηθεί πίστες αναρρίχησης, ενώ υπάρχουν αμέτρητες σπηλιές σε όλο το μήκος του φαραγγιού. Οι όχθες του ποταμού της φαραγγοκοιλάδας είναι κατάφυτες με πικροδάφνες, που την εποχή αυτή βρίσκονταν σε πλήρη άνθηση και έδιναν μια ιδιαίτερη αίσθηση στο τοπίο. Δεξιά και αριστερά του φαραγγιού κυριαρχούν οι χαρουπιές, λυγαριές και οι αγρουλίδες.
Το Αγιοφάραγγο και η ευρύτερη περιοχή των Αστερουσίων υπήρξε τόπος λατρείας από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ίσαμε σήμερα. Υπάρχουν σπηλαιώδεις λαξευμένοι ναοί στον ασβεστόλιθο όπως της Αγίας Κυριακής, της Παναγίας στο Μάρτσαλο, του Αγίου Γεωργίου στο πλάτωμα πριν το Κεφάλι, του Αγίου Ευτυχιανού στους Αγιούς στο όρος Ράξος ( Χαρκοκεφάλα), της Παναγίας στα Μάταλα και άλλοι.
Ακόμα υπήρξε χώρος ασκηταριών όπου στις αμέτρητες σπηλιές ασκήτεψαν διαχρονικά πάρα πολλοί ασκητές μεταξύ των οποίων ο ΄Αγιος Ιωάννης ο Ξένος από το Σίβα το 10ο μ.χ. αιώνα, οι άγιοι Ευτυχιανός και Ευτύχιος με την αδελφή τους Κασσιανή, ο Ευμένιος και Παρθένιος στο Μάρτσαλο όπου το Ι896 έκτισαν την εκκλησία της Παναγίας στου Κουδουμά και ίδρυσαν το μοναστήρι, ο όσιος Γρηγόριος, ο Γεράσιμος, ο Κρητικός ασκητής Αρσένιος και άλλοι. Σήμερα όπως καλά γνωρίζω υπάρχει κάποιος ασκητής στο φαράγγι και την ευρύτερη περιοχή.
Η μονή Οδηγήτριας ιδρύθηκε μεταξύ του 14ου και 15ου αιώνα .Είναι Σταυροπηγιακή και ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Η ευρύτερη περιοχή των Αστερουσίων και η παραπάνω μονή έχουν παίξει σημαντικό θρησκευτικό και αντιστασιακό ρόλο κατά την Αραβοκρατία, Τουρκοκρατία και στην Γερμανική κατοχή.
Μέσα στο φαράγγι είναι ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Αντωνίου και πιστεύεται ότι έχει ανακαινιστεί τουλάχιστο τρεις φορές μέχρι το 14ο ή και το 15ο αιώνα, όπου πήρε τη σημερινή του μορφή. Πριν από δέκα και πλέον χρόνια έγινε νέα ανακαίνιση. Από το πηγάδι που είναι στην αυλή του ναού, προμηθεύονταν νερό τόσο οι ασκητές, όσο και οι επισκέπτες της περιοχής. Ο μνημειακός ελαιώνας γύρωθε του ναού έδινε το απαραίτητο λάδι για να ζήσουν οι ασκητές.
Λίγο πιο κάτω είναι ο Γουμενόσπηλιος, στον οποίο γίνονταν οι συνάξεις των ασκητών μια ή δυο φορές το χρόνο.
Το 61 μ.χ. προσάραξε στους Καλούς Λιμένες λόγω θαλασσοταραχής το πλοίο που μετέφερε τον Απόστολο Παύλο στη Ρώμη και δίδαξε στους κατοίκους το Χριστιανισμό.
Η ευρύτερη περιοχή κατά την κρίση μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως οι άγιοι τόποι της Κρήτης.
Η αρχαιολογική σκαπάνη κατά καιρούς έχει φέρει στο φως αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή που μαρτυρούν διαχρονικό πολιτισμό από το 4000 π.χ. ίσαμε σήμερα.
Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής είναι πολύ πλούσια, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά βρίσκονται σε μια ειρηνική συνύπαρξη με τον άνθρωπο.
΄Ολοι πέσαμε στα ήρεμα και κρυστάλλινα νερά του πανέμορφου όρμου του Αγιοφάραγγου, χωρίς έγνοιες και την πίεση του αδηφάγου χρόνου. Το απόγευμα πήραμε το δρόμο της επιστροφής ευχαριστημένοι με τη μαγεία του τοπίου.-
Μοίρες 28 Ιουνίου 28-6-2010
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ του νότου φύλλο 535 της 6 Ιουλίου 2010।
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου