Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΑΤΣΟΥ


              
                           ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΟΥ  ΠΑΤΣΟΥ                                                     

                                         Του  Δακανάλη Μανόλη
                                      Αντιπροέδρου ΕΟΣ. Μοιρών
              
     « Προχωρούσαμε συνέχεια με την περιέργεια τι ομορφιές και εκπλήξεις  θα συναντήσουμε  στην επόμενη στροφή ».
     Η είσοδος του φαραγγιού του Πατσού με τα μεγάλα βράχια τους πρίνους, τα πλατάνια, τις δάφνες και τα τρεχούμενα νερά προδιαθέτει ευμενώς τον επισκέπτη, για το τι θα συναντήσει.
       Σε λίγη απόσταση μετά την είσοδο υπάρχει ο σπηλαιώδης  ναός του Αγίου Αντωνίου κάτω από μεγάλη βραχοσκεπή, ακλόνητος φρουρός του φαραγγιού. Η πηγή κάτω από την εκκλησία που τρέχει κρυστάλλινα νερά, είναι αφιερωμένη στον «Κραναίο Ερμή» και δροσίζει τον κάθε πεζοπόρο ή επισκέπτη.
       Σε ανασκαφές του 1885-6 ανακαλύφθηκε το «Κραναίον Άντρον», που λατρεύονταν ο Ερμής και ο Πάνας, είναι ένα από τα τέσσερα άντρα της Μινωικής Κρήτης (Ιδαίο, Δικταίο, και Καμαραϊκό).Τα ευρήματα ήταν ένα μικρό αγαλματίδιο του Πάνα, ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια και υπολείμματα οστών ζώων που φανερώνουν, ότι γίνονταν θυσίες. Η λατρεία είναι διαχρονική  από 2400 π.χ. ίσαμε σήμερα, γιατί από τον 4ο  μΧ.  αιώνα έχει μετατραπεί σε χριστιανική.
       Ξεκινήσαμε την πορεία για να κάνουμε διάσχιση του φαραγγιού πάνω από είκοσι ορειβάτες του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών, όλοι ανυπόμονοι να εξερευνήσουμε τούτο το φαράγγι με τις τόσες ομορφιές και εναλλαγές του περιβάλλοντος. Η είσοδος πάντως του φαραγγιού με τα μεγάλα βράχια τους πρίνους, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά προδιαθέτει ευμενώς τον επισκέπτη, για το τι θα συναντήσει.
      Στο φαράγγι συναντήσαμε δύσκολα σημεία προσπέλασης, σμιλευμένους βράχους, ξύλινες σκάλες, σχοινιά για να βοηθούν τους διερχόμενους, αλλά και πολύ στενά περάσματα τα  οποία έκοβαν τη θέα προς τον ουρανό. Όλα αυτά για ένα έμπειρο ορειβάτη δεν αποτελούν πρόβλημα, για ένα όμως αρχάριο προκαλούν δέος και φόβο.
      Προχωρούσαμε συνέχεια με την περιέργεια τι ομορφιές και εκπλήξεις θα συναντήσουμε στην επόμενη στροφή.
       Όλα τα φαράγγια έχουν τις ομορφιές τους, άλλα είναι ιδιαίτερα, άλλα ξερά, άγρια, καταπράσινα, άλλα έχουν ποτάμια και καταρράχτες με πανύψηλα γκρεμνά. Το φαράγγι όμως του Πατσού έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, γιατί έχει από όλα τα παραπάνω, αλλά  και τη δική του ιδιαιτερότητα.
        Είδαμε μια αρμονία μεταξύ των πλατάνων, των πρίνων, των άλλων δένδρων, των κάθετων βράχων που σε πολλά σημεία σχηματίζουν πόρτες, αλλά και της πλούσιας πανίδας. Οι δάφνες μοσχοβολούσαν παντού και ορισμένοι ορειβάτες έδωσαν το χαρακτήρα στο φαράγγι ως « δαφνοστεφανωμένο».
       Φθάσαμε στην έξοδο του φαραγγιού που είναι το τεχνητό φράγμα των Ποταμών και όλοι οι ορειβάτες έμειναν κατενθουσιασμένοι, γιατί  μαγεύτηκαν με αυτά που είδαν, τα οποία ήταν περισσότερα από αυτά που περίμεναν.-
                                                                                   Μοίρες  21-8-2011
                                                                          
       
               
Άγιος Αντώνιος

Εσωτερικό Αγίου Αντωνίου

Άποψη του φαραγγιού

Πηγή Κραναίου Ερμή

Πηγή στην είσοδο του φαραγγιού

Άποψη φαραγγιού

Ξεκούραση στην έξοδο
                                                          Στην είσοδο του φαραγγιού
Ξύλινη γέφυρα
Δύσκολο πέρασμα
Μαγευτικό τοπίο
Είσοδος φαραγγιού
Προσθήκη λεζάντας
Στενό πέρασμα
Πολλά δύσκολα περάσματα
Μαγευτκό τοπίο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου