Σελίδες

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ



                          ΛΕΥΚΑ   ΟΡΗ   ή   ΜΑΔΑΡΕΣ
                                                Του Δακανάλη Μανόλη  
                                              Αντιπροέδρου ΕΟΣ Μοιρών
     Τα Λευκά ΄Ορη είναι μια οροσειρά που καταλαμβάνει μήκος 50 και πλάτος 25 χιλιόμετρα, με υψηλότερη κορφή τις Πάχνες (υψ2452 μ), άλλες μεγάλες κορφές είναι ο Τροχάρης 2402, η Σβουριχτή 2360, το Κάστρο 2218, ενώ το συγκρότημα των Λευκών Ορέων αποτελούν 50 κορφές πάνω από 2000 μέτρα και 55 κάτω από 2000 μέτρα. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι το υψίπεδο στα 1800-2100 μέτρα, που μοιάζει με σεληνιακό τοπίο, περιβάλλεται δε από αναρίθμητες κορφές. Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής ο επισκέπτης θα πρέπει να διαθέτει γνώσεις προσανατολισμού, γιατί η πιθανότητα να χαθεί κάποιος σε κακές καιρικές συνθήκες είναι πολλές.
    Το ανάγλυφο του βουνού είναι ασβεστολιθικό, άτσαλο, κακοτράχαλο, με  πολύ βαθιές χαραδρώσεις κομμένες σαν μαχαιριές και εντυπωσιακές μεγάλες κάθετες ορθοπλαγιές γυμνές ή κατάφυτες από πεύκα, Έχουν δημιουργηθεί 32 μεγάλα φαράγγια όπως της Σαμαριάς, της Αγίας Ειρήνης, Τρυπητής, Κλάδου, Αράδαινας,΄Ιμπρου, Ελυγιάς κ.λ.π.. Υπάρχουν πολλά σπηλαιοβάραθρα και μάλιστα ένα από αυτά είναι το βαθύτερο της Ευρώπης. Αισθητή κάνουν την παρουσία τους  τρία μεγάλα οροπέδια όπως του Ομαλού, του Ασκύφου, της Ταύρης και άλλα μικρότερα. Περιμετρικά  της οροσειράς υπάρχουν τέσσερα ορειβατικά καταφύγια, της Ταύρης (1.200μ),  Σβουριχτής (1.970μ), Καλλέργη 1.680μ) και Βόλικα (1.400μ)..
     Στις 16 Οκτωβρίου 2011 από το ηρωικό χωριό Ανώπολη  δέκα πέντε και πάνω ορειβάτες του ορειβατικού Μοιρών, ανηφορίσαμε με αγροτικά αυτοκίνητα και τζιπ μέχρι τη δυτική άκρη του υψίπεδου. Από εκεί ακολουθήσαμε ένα καλά διαμορφωμένο μονοπάτι και πιεζόμενοι από τον καιρό ανεβήκαμε στην κορφή Πάχνες μετά από μιάμισης ώρας γρήγορης ανάβασης. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς με θερμοκρασίες λίγο πάνω από το μηδέν, φυσούσαν  ισχυροί βόρειοι άνεμοι και η πολύ χαμηλή νέφωση μας χάιδευε τα πρόσωπα. .
     Η θέα από την κορφή ήταν φανταστική βλέποντας τις τόσες πολλές κωνοειδείς κορφές με ελάχιστη έως μηδενική βλάστηση να στέκονται γύρω από εμάς. Το θέαμα αυτό προκαλεί φόβο και δέος στον κάθε ορειβάτη που θα βρεθεί στις αφιλόξενες αυτές βουνοκορφές. Το τοπίο αυτό είναι μοναδικό στην Ελλάδα, ίσως και στην Ευρώπη και ευλόγως μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως  "Σεληνιακό τοπίο ή ορεινή έρημος" .
     Στο πανευρωπαϊκού κάλλους φαράγγι της Σαμαριάς που έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός από το 1966, ζει ο αίγαγρος τα κρι - κρι της Κρήτης, που ισορροπούν στις απόκρημνες πλαγιές των πανύψηλων βράχων του φαραγγιού. Αποτελούν παρακαταθήκη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε οπωσδήποτε.
   Στις απόκρυμνες και απότομες πλαγιές  των Λευκών Ορέων φωλιάζουν  γύπες, σκάρες ή κανναβοί, χρυσαετοί, γυπαετοί ή κοκαλάδες και πολλά άλλα αρπαχτικά πουλιά. Ενδημούν αμέτρητα φυτά, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά. Μοναδικά είναι τα κυπαρίσσια των Λευκών Ορέων με διάφορα μοναδικά και φανταστικά  σχήματα.
    Λέγονται Λευκά ΄Ορη, γιατί το με το πρώτο και τελευταίο φως της ημέρας, φαίνονται πράγματι λευκά.
    Η επιστροφή μας ήταν άμεση λόγω του ψύχους, του ισχυρού βοριά και της επερχόμενης  δυνατής βροχής από ακολούθησε. Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε ήταν μοναδικές.-
Πετρώματα
Πάχνες 2452 μέτρα
Στην κορφή Πάχνες
 Σεληνιακό τοπίο
Ανεβαίνοντας για Πάχνες
Μαύρα πετρώματα
Ξεραμέρνο κυπαρίσσι
Φαράγγι πάνω από την Ανώπολη
Άποψη Λ.Ορέων
Ειδική ποικιλία κυπαρίσσια
Κορφές σαν κώνοι
Μοναδικά τοπία
Μαύρα πετρώματα
Κυπαρίσσι
Εντυπωσιακό κυπαρίσσι
Τοπίο πάνω από Ανώπολη
Πεθαμένο κυπαρίσσι
Σημείο εκκίνησης για την κορφή
Κυπαρίσσι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου