Σελίδες

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ

 

                     ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ

                  Του Δακανάλη Μανόλη πρώην Αγρονόμου

      Μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1204 από τη Δ΄ Σταυροφορία, οι Φράγκοι με ηγέτη το Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο και ίδρυσαν το Πριγκιπάτο της Αχαΐας.

     Πάνω στο φυσικά οχυρωμένο λόφο του Μυστρά (υψ634μ) γνωστός και ως Μυζηθρά στις ανατολικές απολήξεις του Ταϋγέτου, το 1249 ο ηγούμενος του Πριγκιπάτου της Αχαΐας Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος χτίζει ισχυρό κάστρο το «Οριόκαστρο». Ο Μυστράς θα παίξει αργότερα πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

     Το 1259 οι Φράγκοι ηττήθηκαν στη μάχη της Πελαγονίας  από τους Βυζαντινούς, έτσι ο Μυστράς πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών και έγινε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου.

        Από το 1262 οι Βυζαντινοί γίνονται κύριοι του Μυστρά, με πρώτο δεσπότη τον Μανουήλ Καντακουζηνό (1349-1380). Οι κάτοικοι άρχισαν να κτίζουν σπίτια γύρω από το κάστρο, για να προστατευτούν από τους επιδρομείς.

     Ο λόφος γεμίζει σπίτια, χτίζονται αρχοντικά, παλάτια, εκκλησίες, οχυρωμένα μοναστήρια, δημιουργείται ισχυρό πολιτικό, στρατιωτικό, καλλιτεχνικό κέντρο και περιτειχίζεται. Δημιουργήθηκε η Πάνω και η Κάτω Χώρα

     Το Δεσποτάτο ακμάζει και εξελίσσεται σε σπουδαίο κέντρο πολιτισμού, καλλιεργούνται οι τέχνες, τα γράμματα με σημαντικούς καλλιτεχνικούς και πνευματικούς ανθρώπους.

    Τη διοίκηση του Μυστρά αναλαμβάνουν για δυο αιώνες μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας της Κωνσταντινούπολης οι Κατακουζηνοί (1348-1383) και οι Παλαιολόγοι (1383-1460).

     Το 1448 στο Μυστρά  στέφεται ο τελευταίος  αυτοκράτορας του Βυζαντίου ο δεσπότης  Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος.

     Ιδιαίτερα σημαντικοί είναι οι βυζαντινοί ναοί της Μητρόπολης  Αγίου Δημητρίου 1262, Άγιοι Θεόδωροι 1290-1295, Αγίας Σοφίας 1348-1380, Ευαγγελιστρίας Παντάνασσας, Παναγίας Οδηγήτριας και η Περίβλεπτος.

    Το παλάτι των δεσποτών  κτίστηκε σε διάφορες χρονικές περιόδους. Εντυπωσιακό επίσης είναι και το κάστρο στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει όλης της Λακεδαιμόνας.

     Στις 30-5-1460 ο Δημήτριος Παλαιολόγος παρέδωσε χωρίς μάχη το Μυστρά στους Οθωμανούς, ο οποίος παρέμεινε κατοικημένος κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής  περιόδου. Τη δεκαετία του 1830 εγκαταλείφθηκε και χτίστηκε η νέα  πόλη της Σπάρτης.

     Σήμερα ο Μυστράς είναι μια νεκρή πολιτεία. Με την ατμόσφαιρα του μυστηρίου να πλανάται στο Φράγκικο κάστρο με τα τείχη, στις εκκλησίες, στις καμάρες, στα καλντερίμια και στο παλάτι, που μαγνητίζουν τον κάθε επισκέπτη σαν εικόνες από παραμύθι.

   Οι ορειβατικοί σύλλογοι Ηρακλείου και Μοιρών στις 22-3-2003 και 23-7-2003 ιχνηλατήσαμε, γνωρίσαμε και θαυμάσαμε το Μυστρά.-

 Πηγές: ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΌΜΟΣ 4οςσελ..40-41 Σταματελάτου.
            Βικιπαίδεια.

            Βιβλίο ΚΑΣΤΡΑ του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης σελ. 66.

            Φωτογραφίες Δακανάλης Μανώλης 22-3-2003 και 23-7-2007.

Στο κάμπινγκ του Μυστρά

Με φόντο την καστροπολιτεία.

Η παρέα πάνω στο κάστρο

Πάνω στο κάστρο

Στο Κάστρο με φόντο τη Σπάρτη

Η παρέα στο Κάστρο

Στο κάστρο με φόντο το χωριό Ταϋγέτη.

Άποψη κάστρου και πολιτείας.

Καμάρες καλντερίμια κλπ.

Αγία Σοφία.

Το παλάτι από την κορφή του Κάστρου.

Καστροπολιτεία

Το παλάτι από ψηλά.

Με φόντο τον Ταϋγετο.

Οχυρώσεις και πύργοι του κάστρου

Αγία Σοφία

Το παλάτι από κοντά.

Με φόντο την καστροπολιτεία

Το μοναστήρι της Παντάνασσας

Η Αγία Σοφία από ψηλά.

Η καστροπολιτεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου