Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015

ΟΡΟΣ ΘΡΥΠΤΗ (ΣΤΕΙΑΚΑ ΒΟΥΝΑ)


             Όρος  Θρυπτή (υψ1476μ)
                Του  ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
         Ο  ορεινός οικισμός της Θρυπτής (υψ860μ) είναι αμφιθεατρικά κτισμένος σε ένα οροπέδιο  στις βόρειες πλαγιές του όρους Θρυπτή, στο οποίο καλλιεργούνται κρασάμπελα, κερασιές, συκιές, αχλαδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Την  περασμένη εικοσαετία έχουν κτιστεί πολλές κατοικίες και βίλες.
         Η Ι9η Ιουνίου του2011 ήταν ηλιόλουστη μέρα με δροσερό αεράκι και μια μικρή ευέλικτη ομάδα τριών ατόμων του Ορειβατικού Μοιρών κάναμε αναγνωριστική πορεία στο όρος Θρυπτή (υψ1476μ). Το οφιοειδές μονοπάτι που ακολουθήσαμε από τον οικισμό Θρυπτή, ελίσσονταν ανάμεσα στις βόρειες άγριες πλαγιές του βουνού, που είναι κατάφυτες από τραχεία Πεύκη και πρίνους. Στο άγριο  ανάγλυφο του βουνού ενδημεί μια μεγάλη αποικία γυπών-σκάρες και διάφορα άλλα αρπακτικά πουλιά. Η χλωρίδα είναι  πολύ πλούσια και αποτελείται από 62 ενδημικά φυτά μεταξύ των οποίων ο δίκταμος ή έρωτας ενδημικό της Κρήτης.
        Ύστερα από αρκετή ανηφορική ανάβαση αφήσαμε πίσω μας το πευκόδασος και βαδίζαμε σε ένα σπανό τοπίο με μαύρες στουρναρόπετρες και μικρούς θάμνους από λουτσές (βερβερίς), κεντούκλες, μαύρες, γαλαστιβίδες, αγκαραθιές, ελιά του βουνού και φρύγανα. Ένα διάσελο πριν την κορφή έδινε μια διαφορετική ομορφιά στο τόσο άγριο τοπίο. Λίγο πριν την κορφή της Θρυπτής που είναι μυτερή, συναντήσαμε  στις σχισμάδες των  άγριων βράχων τον πανέμορφο αμάραντο (Sebum Ισπανικό στα ελληνικά Σέδον) με τους εντυπωσιακούς κόκκινους και ροζ σχηματισμούς στα λουλούδια του. Είναι ένα φυτό γεμάτο νερό και πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία.
      Πάνω στην κορφή βρίσκεται το άσπρο εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού, ένα καταφύγιο και οι κεραίες τηλεφωνίας. Μέσα στο εκκλησάκι αντικρίσαμε ένα πρωτοφανές θέαμα, εκατομμύρια μαύρα μικροσκοπικά έντομα είχαν  κατακλύσει τους τοίχους,  τα στασίδια, τις εικόνες και τις καρέκλες. Απευθυνθήκαμε στο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου και μας  ενημέρωσαν, ότι είναι το έντομο stenus της οικογένειας Σταφιλινίδης και υπό ορισμένες συγκυρίες και  συνθήκες μαζεύονται τόσο πολλά.
             Από τη βόρεια πλευρά του βουνού σχηματίζεται ο ποταμός Ντελιάρης, ο οποίος τροφοδοτεί το φαράγγι του ΧΑ. Από μακριά το φαράγγι του ΧΑ είναι σαν μια στενή κάθετη μαχαιριά στους σταχτοκκόκινους γκρεμούς του όρους και προκαλεί δέος. H μαχαιριά αυτή έχει μήκος 1800 μέτρα και άνοιγμα από 2-8 μέτρα. Το φαράγγι περνιέται μόνο από τους λάτρεις του canyonins (καταρρίχηση), όπου τους περιμένουν αρκετοί καταρράχτες με μεγαλύτερο του Μάγειρα ύψους 215 μέτρων. Το ΧΑ προέρχεται από το ρήμα χάσκω= σχηματίζω χάσμα.
       Το μαγευτικό φαράγγι του Μέσωνα βρίσκεται και αυτό στη βόρεια πλαγιά  ανάμεσα στα βουνά Καψά (υψ998μ), Κλήρο (υψ1331μ) και Παπούρα (υψ1010μ). Είναι πάρα πολύ άγριο και το επισκέπτονται αρκετοί ορειβάτες. Από τη νότια πλευρά σχηματίζεται το εντυπωσιακό φαράγγι του Ορεινού με πολλούς μικρούς καταρράχτες και κατάφυτες πλαγιές από πεύκα.
       Υπήρχε μεγάλη διαύγεια σε όλα τα σημεία του ορίζοντα με εντυπωσιακή θέα,  φαίνονταν καθαρά η Ελούντα, ο Άγιος Νικόλαος, η Σπιναλόγκα, το Ορεινό χωριό, η Ιεράπετρα και δυτικά ο ορεινός όγκος της μαγευτικής Δίκτης. Γίναμε ένα με το βουνό, το οποίο μας περίμενε να συνομιλήσουμε.
      Η όλη πορεία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, μας άφησε  αρκετά καλές εντυπώσεις και μας πείρε συνολικά τέσσερις ώρες.-
      
Πάνω στομονοπάτι


πευκόδασος και φαράγγι ΧΑ

Οικισμός Θρυπτή

Λίγη ξεκούραση

Από τη νότια πλευρά του βουνού

Λίγο πριν την κορφή

Αφέντης Χρηστός

Έντομα stenus  της οικογ. Σταφιλινίδης

Γύρο από το διακόπτη

Θέα μέχρι το Μακρύγυαλο

Στην κορφή

Κυριαρχία του βουνού

Αμάραντος-sentus Ισπανικό

Αμάραντος

Διάσελο πριν την κορφή

Η κορφή της Θρυπτής
Είσοδος φαράγγι ΧΑ.


Παλιός οικσιμός Θρυπτής
Πήγαν για προσκύνημα;

Κορφή Θρυπτής

Πάνω στην κορφή

Αμάραντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου