Σελίδες

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΠΌ ΛΑΚΚΟ ΜΙΓΕΡΟΥ

                                       ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ  ΑΠΌ ΤΟ ΛΑΚΚΟ 
                                                ΤΟΥ  ΜΙΓΕΡΟΥ

                                                 Του   Δακανάλη Μανόλη αντιπροέδρου
                                                        ΕΟΣ. Μοιρών

      Σήμερα 21 Οκτωβρίου 2012 είκοσι εννέα ορειβάτισσες και ορειβάτες του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών με αρχηγό τον γράφοντα, ανηφορήσαμε από το καταφύγιο του Μιγερού (υψόμετρο 1700 μέτρα) για την κορφή του Ψηλορείτη Τίμιος Σταυρός (υψόμετρο 2456 μέτρα). 
Ακολουθήσαμε την πλακώστρωτη ΣΤΡΑΤΑ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ όπως την έχουν ονομάσει και η οποία μαζί με το καταφύγιο του Μιγερού δόθηκαν στο κοινό το 2010. ΄Εκτοτε κάθε χρόνο γίνεται γλέντι τον Ιούνιο με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων, τόσο στην κορφή του Ψηλορείτη, όσο και στο καταφύγιο, όπου φιλοξενούνται όλοι οι παρευρισκόμενοι.
    Η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλή και τα σύννεφα μαύρα και απειλητικά για βροχή. Ανεβήκαμε όλοι στην κορφή του Τιμίου Σταυρού παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τον παγωμένο βοριά που φυσούσε δυνατά.
   ΄Ιδη θα πει Δασωμένο βουνό, έχει πέντε κορφές που ξεπερνούν τα 2000 μέτρα. Ο Τίμιος Σταυρός 2456 μ, ο Αγκαθιάς 2424μ.η Στολίστρα 2325 μ.η Βουλομένου 2267 μ. και ο Κούσσακας 2209 μ. Στη Νίδα βρίσκεται το Ιδαίο ΄Αντρο (υψόμετρο 1495 μ.) όπου κατά την Ελληνική μυθολογία είναι το μέρος που γεννήθηκε, μεγάλωσε και πέθανε ο μέγιστος των θεών Δίας. Τούτο το αναφέρει και ο Πλάτωνας.΄Επινε ο Δίας το γάλα της Αμάλθειας και έτρωγε μέλι από τις μέλισσες. Πάνω από τις Καμέρες υπάρχει το Σπήλαιο των Καμαρών (υψόμετρο 1600 μέτρα), όπου λατρεύονταν μια θεά της γεωργίας. Εκεί βρέθηκαν τα περίφημα Καμαραϊκά αγγεία.
     Στον Ψηλορείτη ενδημούν περίπου 1000 είδη φυτών από το οποία τα 72 είναι ενδημικά. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδιών φιλοξενούσε στο καταφύγιο Κύπριους οι οποίοι γλεντούσαν. Μόλις επιστρέψαμε από την κορφή μας φιλεξένησαν όλους τους ορειβάτες. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδιών μαζί με το συμβούλιο και όλους και όλες που βοήθησαν για τη φιλοξενία.-
                                                   Μοίρες  22-10-2012


Καταγύγιο Μιγερού

΄Αγιος Δράκος

Στο μονοπάτι για την κορφή






Στη Στράτα του Ψηλορείτη


Τίμιος Σταυρός

Είσοδος εκκλησίας

Ιερό του ναού


Το κρύο ήταν δυνατό



Μαν.Δακανάλης-αρχηγός

Με το Στέλιο και το Γιάννη

Η παρέα στην ομίχλη

Κατά την επιστροφή


Κατά την επιστροφή


Χορεύουν οι Κύπριοι


Στο μέσο ο Πρόεδρος του Πολιτ.Συλλόγου Λιβαδιών

     Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ του νότου φύλλο 651 της 6-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου