Σελίδες

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ -ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΥΔΟΥΜΑ



                               ΑΓΙΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  -  ΚΟΥΔΟΥΜΑΣ
                                   Του  Δακανάλη Μανόλη Αντιπροέδρου
                                                                                   ΕΟΣ ΜΟΙΡΩΝ
       Στις 4 Νοεμβρίου 2012 εβδομήντα ορειβάτισσες και ορειβάτες του Ορειβατικού Μοιρών (ρεκόρ συμμετοχής), με αρχηγό τον Αποστόλη Παυλίδη πεζοπορήσαμε από τον ΄Αγιο Ιωάννη των Καπετανιανών του Δήμου Γόρτυνας μέχρι την Ιερά Μονή του Κουδουμά, που απέχει περί τα 3.200 μέτρα.
     Ακολουθήσαμε ένα πολύ καλά διαμορφωμένο μονοπάτι που ελίσσεται μέσα σε ένα πευκόδασος που είναι το μοναδικό στα Αστερούσια όρη. Δεξιά μας είναι η βραχώδη δαντελωτή ακτή, που σε πολλά σημεία υπάρχουν απομονωμένοι μαγευτικοί ορμίσκοι και μικρές παραλίες με μαύρη σπυρωτή άμμο.
    Στα μέσα της διαδρομής πήραμε  ένα άλλο μονοπάτι που μετά από 300 μέτρα, μας οδήγησε σε ένα μεγάλο επιβλητικό σπήλαιο, στο εσωτερικό του  οποίου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αντωνίου. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες και το πεντακάθαρο νερό που πέφτει από αυτούς, το μαζεύουν σε πολλές δεξαμενές. Το νερό τούτο το θεωρούν οι κάτοικοι θαυματουργό. Στο βάθος του σπηλαίου έχουν σχηματιστεί κολόνες από τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και μια κολόνα «μοιάζει» με τον ΄Αγιο Αντώνιο στην κολόνα αυτή έχουν τοποθετήσει την εικόνα του Αγίου. Το σπήλαιο αυτό χρησίμευε παλιά  ως κατοικία των ασκητών, το οποίο τους προστάτευε από τις καιρικές συνθήκες και διάφορους άλλους κινδύνους .
       Συνεχίσαμε την πορεία μας μέσα στο πευκόδασος για την μονή του Κουδουμά.  Λίγο πριν φθάσουμε στη μονή συναντήσαμε πολλές σπηλιές, που στα παλιά χρόνια τις χρησιμοποιούσαν  οι ασκητές ως ασκηταριά.  Τα τελευταία χρόνια η μονή άρχισε να προστατεύει τις σπηλιές αυτές.
      Η Ιερά μονή Κουδουμά είναι κτισμένη σε ένα γραφικό αμμώδη όρμο δυτικά του ακρωτηρίου ΄Ασπες ή Μάρτελος και στο καθολικό τιμάται η Παναγία. Κτήτορες της μονής είναι οι όσιοι  Παρθένιος και Ευμένιος που ήλθαν το 1878 από το Μάρτσαλο που ασκήτευαν και επανίδρυσαν τη μονή του Κουδουμά, πάνω στα ερείπια παλαιού ξεχασμένου ναού.  Η εκκλησία μας τους ανακήρυξε αγίους. Ο ναός είναι πέτρινος, ενώ το ΄Αγιο βήμα βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο. Ο Ηγούμενος και οι μοναχοί μας φιλοξένησαν με καφέδες και διάφορα άλλα εδέσματα και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Η ημέρα ήταν πολύ ζεστή σχετικά με την εποχή και όλοι πέσαμε για μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά του γραφικού όρμου με τη μαύρη σπειρωτή άμμο.
      Ακολουθήσαμε δυτικά της μονής ένα πολύ καλά διαμορφωμένο μονοπάτι και μετά από ένα τέταρτο διαδρομής φθάσαμε στο Βαρβατόσπηλιο ή Οσίου Κοσμά του ερημίτη, που βρίσκεται μέσα σε κάθετα βράχια πάνω από τη πετρώδη ακτή. Στη σπηλιά αυτή ασκήτεψε ο όσιος Κοσμάς ο ερημίτης και έχουν κτίσει μια μικρή εκκλησία. Το σπήλαιο έχει δεκάδες σταλακτίτες και σταλαγμίτες που δημιουργούν καλλιτεχνικές κολόνες και ένα φανταστικό διάκοσμο, που προκαλεί πολύ ενδιαφέρον. Το σπήλαιο είναι μεγάλο και στο βάθος υπάρχει ένα δεύτερο μικρότερο διαμέρισμα. Εδώ παλιά λατρεύονταν η θεά της γονιμότητας και σε αυτό πήγαιναν τις γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, εξ ου και βαρβατόσπηλιος.
    Για την επιστροφή μας πήραμε το ίδιο μονοπάτι, η οποία ήταν πάρα πολύ ευχάριστη, γιατί βλέπαμε τα τοπία από διαφορετική οπτική γωνία. Επισκεφτήκαμε την παλιά μονή του Αγίου Ιωάννη, διακόσια περίπου μέτρα βορειοδυτικά  του οικισμού του  Αγίου Ιωάννη. Το καθολικό της μονής είναι σπηλαιώδης ναός με εξαιρετικές τοιχογραφίες στον τοίχο της εισόδου. Σύμφωνα με μια επιγραφή ο ναός ανακαινίστηκε το 1360 επί των Αυτοκρατόρων Ιωάννου και Ελένης Παλαιολόγων. Αν και η Κρήτη είχε κατακτηθεί από τους Ενετούς, οι Κρητικοί αναγνώριζαν τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες. Στην ίδια επιγραφή αναφέρεται και στο όνομα του αρχαίου θεού της Ιατρικής Ασκληπιού. Ως γνωστό στα νότια παράλια των Αστερουσίων υπήρχαν ιερά του Ασκληπιού όπως του Λέντα. (Πηγές για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια: ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Νίκου Ψιλάκη σελ. 71-74).
     Στην ευρύτερη περιοχή των Αστερουσίων ενδημεί ένα ζευγάρι γυπαετών-κοκαλάδες και όπως έχει δημοσιεύσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 2012 απέκτησαν ένα μικρό.
    Μαγευτήκαμε όλοι μας από την παρθένα φύση που περπατήσαμε, τα εντυπωσιακά σπήλαια που επισκευφτήκαμε, τις δαντελωτές και πεντακάθαρες ακτές του Νότιου Κρητικού Πελάγους που είδαμε.-

Αί Γιάννης

Στο μονοπάτι



Πάνω στο μονοπάτι

Εντυπωσιακός βράχος


Δαντελωτές ακτές


Σπηλαιο Αγ.Αντωνίου

Οι μικροί ορειβάτες


΄Αγιος Αντώνιος

Το νερό στις δεξαμενές

Η παρέα ήταν πολύ μεγάλη


Πορεία στο πευκόδασος


΄Ορμος Κουδουμά

Ασκηταριό

Σπηλιές που χρησιμοποιήθηκαν για ασκηταριά



Σηλιές ασκηταριά

Κουδουμάς

Το καθολικό






Λουλούδι του Φθινοπώρου

Βαρβατόσπηλιος


Βαρβατόσπηλιος

Εντυπωσιακό σπήλαιο






Φανταστική διαδρομή

Σπήλαιο Αγ.Αντωνίου


Κάπαρι στο βράχο


Παλαιό μοναστήρι Αι Γιάννη


Ασκαταριά στον Αγ.Γιάννη

                                                            Μοίρες  5-11-2012.