Σελίδες

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΒΟΡΙΖΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ



O Oρειβατικός Μοιρών
ΣΤΟ ΒΟΡΙΖΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ
Του Δακανάλη Μανόλη Αντιπροέδρου ΕΟΣ.Μοιρών
Από τα Βορίζα τραβερσάραμε είκοσι ορειβάτες στις 4 Δεκεμβρίου 2011, για να περάσουμε το πανέμορφο και κακοτράχαλο Βοριζανό Φαράγγι.
Στην αρχή της εισόδου του φαραγγιού κυριαρχούν αιωνόβια ελαιόδεντρα με εντυπωσιακούς κορμούς. Τα δέντρα αυτά όπως και πάρα πολλά άλλα ανά την Κρήτη, αποτελούν την πολιτισμική μας κληρονομιά. Γιαυτό πρέπει εμείς να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Δυστυχώς τα δύο τελευταία χρόνια μερικά ελαιόδεντρα έχουν ξεραθεί από άγνωστη αιτία.
Το φαράγγι σε όλη του τη διαδρομή είναι πολύ εντυπωσιακό με κάθετες ορθοπλαγές κατάφυτες από κυπαρίσσια, πεύκα, σφεντάμια και πρίνους. Η μια εναλλαγή διαδέχεται την άλλη και ο ορειβάτης δεν γνωρίζει τι θα συναντήσει στην επόμενη στροφή. Στα σημεία που κυριαρχούν τα σφεντάμια λόγω του Φθινοπώρου υπήρχε μια πανδαισία πράσινων, πορτοκαλί και χρυσαφένιων χρωμάτων.
Σε πάρα πολλά σημεία τα περάσματα είναι πολύ δύσκολα και απαιτείται μεγάλη προσοχή των ορειβατών να μη βρεθούν στο κενό. Οι κλήσεις των πλαγιών του φαραγγιού είναι πάρα πολύ ανηφορικές καθώς και το προσβάσιμο μέρος για τους ορειβάτες, έτσι το ανέβασμα είναι πολύ δύσκολο. Δεν συνιστάται σε πρωτάρηδες και μη πεπειραμένους ορειβάτες, γιατί ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ υψηλός.
Μετά από τρεις ώρες σκληρής ανάβασης φθάσαμε στη θέση « Αμιρά» στα 1300 μέτρα υψόμετρο, όπου υπάρχει πηγή, η οποία όμως έπεσε και αυτή θύμα της ανομβρίας και το νερό έτρεχε λιγότερο από τη ρακί.
   Στις 13 Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί όρμισαν εναντίον των Ανωγείων από Ηράκλειο – Ρέθυμνο και Μεσαρά και τα έκαναν ολοκαύτωμα. Ο Καπετάν Πετρακογιώργης με την ομάδα του είχε πάρει αμυντική διάταξη στη φύση οχυρά θέση της "Μαδαρής" κατά μήκος των απόκρημνων βράχων, για να προστατέψει τα Ανώγεια. Οι αντάρτες απέκρουσαν την εμπροσθοφυλακή των Γερμανών, ακολούθησε επίθεση  ενός λόχου με υποστήριξη πεδινού πυροβολικού, αλλά και αυτή αποκρούστηκε, έτσι οι Γερμανοί υποχώρησαν άτακτα νικημένοι. Στο πεδίο της μάχης άφησαν οι γερμανοί 18 νεκρούς, τον οδηγό τους Ρωμανάκη από τη Γρηγοριά  και αρκετούς τραυματίες, ενώ από τη μεριά των ανταρτών σκοτώθηκε ο αντάρτης Μανωλεσάκης από το Καβούσι Ρεθύμνου.
  Κατά την επιστροφή μας από τη Μαδαρή ολόκληρος ο Ψηλορείτης καλύφθηκε από παχύ στρώμα ομίχλης, έπεσε ψύχος και το τοπίο άλλαξε μορφή. Βαδίζοντας μέσα στο δάσος πήραμε περισσότερο δυτικά και βρεθήκαμε στο μονοπάτι που οδηγεί στα Καμαραϊκό σπήλαιο, όπου καταλήξαμε στο γραφικό χωριό Καμάρες ύστερα από έξι ώρες σκληρής πορείας.-
Μοίρες 4 Δεκεμβρίου 2011
΄Ενα δύσκολο ανέβασμα

Πετρώματα στο φαράγγι

Μανιτάρια

Λουλούδι και βρύα

Ξεκούραση
Στην είσοδο του φαραγγιού
Εντυπωσιακό ελαιόδεντρο
Αιωνόβια ελαιόδεντρα
Άποψη φαραγγιού
Δύσκολο πέρασμα
Εντυπωσιακοί πρίνοι
Φανταστικό τοπίο
Ξεκούραση
Άποψη φαραγγιού από ψηλά
Ένα δύσκολο πέρασμα
Πηγή Αμιρά
Πνδεσία χρωμάτων
Δάσος του φαραγγιού
' Αποψη φαραγγιού
Στα Αμιρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου