Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΑΤΣΟΥ


                      O  ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ   ΜΟΙΡΩΝ   ΣΤΟ

                  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΟΥ  ΠΑΤΣΟΥ                                                     

                    Του  Δακανάλη Μανόλη  Αντιπροέδρου ΕΟΣ. Μοιρών
              
          « Προχωρούσαμε συνέχεια με την περιέργεια τι ομορφιές και εκπλήξεις
                                    θα συναντήσουμε  στην επόμενη στροφή ».

      Βρεθήκαμε  στην αρχή του φαραγγιού του Πατσού πάνω από είκοσι ορειβάτες, όλοι ανυπόμονοι να εξερευνήσουμε τούτο το φαράγγι με τις τόσες ομορφιές και εναλλαγές του περιβάλλοντος. Η είσοδος πάντως του φαραγγιού με τα μεγάλα βράχια τους πρίνους, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά προδιαθέτει ευμενώς τον επισκέπτη, για το τι θα συναντήσει.
      Λίγη απόσταση μετά την είσοδο του φαραγγιού υπάρχει ο Άγιος Αντώνιος κάτω από τη μεγάλη βραχοσκεπή, ακλόνητος φρουρός του φαραγγιού. Ενώ κάτω από την εκκλησία η πηγή που τρέχει, είναι αφιερωμένη στον « Κραναίο Ερμή » που ξεδιψάζει κάθε πεζοπόρο ή διαβάτη.
       Σε ανασκαφές του 1885-6  ανακαλύφθηκε  εδώ το « Κραναίον Άντρον», που λατρεύονταν ο Ερμής και ο Πάνας. Είναι ένα από τα τέσσερα Άντρα της Μινωικής Κρήτης ( Ιδαίο, Δικταίο, και Καμαραϊκό). Τα ευρήματα ήταν ένα μικρό αγαλματίδιο του Πάνα, ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα  ειδώλια και υπολείμματα οστών ζώων που φανερώνουν, ότι γίνονταν θυσίες. ΄Ετσι η λατρεία  εδώ είναι διαχρονική  από 2400 π.χ. ίσαμε σήμερα, γιατί από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έχει μετατραπεί σε χριστιανική λατρεία.
       Κατεβαίνοντας το φαράγγι συναντήσαμε δύσκολα σημεία προσπέλασης,  σμιλευμένους βράχους, ξύλινες σκάλες , σχοινιά στους βράχους για να βοηθούν τους διερχόμενους, αλλά και πολύ στενά περάσματα τα  οποία έκοβαν τη θέα προς τον ουρανό. Όλα αυτά για ένα έμπειρο ορειβάτη δεν αποτελούν πρόβλημα, για ένα όμως αρχάριο προκαλούν δέος και φόβο.
       Είδαμε μια αρμονία μεταξύ των πλατάνων, των πρίνων, των άλλων δένδρων, των κάθετων βράχων που σε πολλά σημεία είναι πόρτες, αλλά και των πουλιών της πλούσιας πανίδας, ενώ οι δάφνες μοσχοβολούσαν παντού. Ορισμένοι ορειβάτες έδωσαν το χαρακτήρα στο φαράγγι ως « δαφνοστεφανωμένο» .
      Προχωρούσαμε συνέχεια με την περιέργεια τι ομορφιές και εκπλήξεις θα συναντήσουμε στην επόμενη στροφή.
       Όλα τα φαράγγια έχουν τις ομορφιές τους, άλλα είναι ιδιαίτερα, άλλα είναι ξερά, άγρια, καταπράσινα, άλλα έχουν ποτάμια, καταρράχτες με πανύψηλα γκρεμνά. Αλλά το φαράγγι του Πατσού έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, γιατί έχει από όλα τα παραπάνω και τη δική του ιδιαιτερότητα.
        Φθάσαμε στην έξοδο του φαραγγιού που είναι στο φράγμα των Ποταμών και όλοι οι ορειβάτες ήταν κατενθουσιασμένοι, γιατί  μαγεύτηκαν με αυτά που είδαν, τα οποία ήταν περισσότερα από αυτά που περίμεναν.-
                                                                                   Μοίρες  21-8-2011
               
Άγιος Αντώνιος

Εσωτερικό Αγίου Αντωνίου

Άποψη του φαραγγιού

Πηγή Κραναίου Ερμή

Πηγή στην είσοδο του φαραγγιού

Άποψη φαραγγιού

Ξεκούραση στην έξοδο
                                                          Στην είσοδο του φαραγγιού
Ξύλινη γέφυρα
Δύσκολο πέρασμα
Μαγευτικό τοπίο
Είσοδος φαραγγιού
Προσθήκη λεζάντας
Στενό πέρασμα
Πολλά δύσκολα περάσματα
Μαγευτκό τοπίο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου